Skip to main content

Τα «ιστορικά σύνορα» του Πούτιν και τι μπορεί να σημαίνει η επίκλησή τους

.

Γιατί ο Ρώσος πρόεδρος θυμήθηκε την «ιστορική γη» της Ρωσίας.

Κατά το διάγγελμά του την Τρίτη Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσία πολεμάει για τα «ιστορικά της εδάφη» στην Ουκρανία, κατηγορώντας μάλιστα το Κίεβο και την Δύση ότι ξεκίνησαν τις συγκρούσεις. «Θα ήθελα να επαναλάβω, αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο και χρησιμοποιήσαμε βία για να τον σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε τα περί «ιστορικών συνόρων». «Είμαστε μαζεμένοι εδώ μαζί σας για αυτό που είναι ουσιαστικά μια γιορτή, και ακούω την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της χώρας ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια μάχη στα ιστορικά σύνορά μας για τον λαό μας. Το ίδιο γενναίοι μαχητές που στέκονται εδώ μαζί μας δίνουν αυτή τη μάχη αυτή τη στιγμή, πολεμούν ηρωικά, θαρραλέα, γενναία», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε εκδήλωση για Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Σχολιάζοντας το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) σημειώνει ότι ο Πούτιν αναβιώνει το ιμπεριαλιστικό αφήγημά του, υπενθυμίζοντας ότι είχε κάνει αντίστοιχα σχόλια όταν ανακοίνωνε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αποκαλώντας τότε τα εδάφη που γειτνιάζουν με τη Ρωσία «ρωσική ιστορική γη».

Ο Πούτιν δεν έκανε άλλες αξιοσημείωτες παρατηρήσεις για την πρόοδο του πολέμου ούτε ανέφερε συγκεκριμένους στόχους για την πρώτη γραμμή, υπογραμμίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank στην σημερινή τους αξιολόγηση.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι η χρήση της έννοιας των «ιστορικών συνόρων» της Ρωσίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα εναντίον σχεδόν οποιασδήποτε γειτονικής χώρας της Ρωσίας, καθώς και κατά της Μολδαβίας και ορισμένων κρατών της Κεντρικής Ασίας που δεν μοιράζονται κοινά σύνορα με τη Ρωσία, καθώς όλα αυτά περιέχουν εδάφη που ανήκαν σε κάποια περίοδο είτε στη Σοβιετική Ένωση είτε στη Ρωσική Αυτοκρατορία είτε και στις δύο.

Η περίπτωση της Μολδαβίας

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την Μολδαβία, καθώς με διάταγμα στις 21 Φεβρουαρίου ανακλήθηκε προηγούμενο διάταγμα (που είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2012), σχετικά με τη θέση της Ρωσίας για την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας.

Ο Πούτιν ανακάλεσε τις προηγούμενος εντολές του προς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, να τηρήσει σθεναρά τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών —που απαιτούν την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών στη βάση της ισότητας, του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας— και τη δέσμευση της Ρωσίας να αναζητήσει ενεργά τρόπους επίλυσης του ζητήματος της Υπερδνειστερίας στη βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας, εξηγούν οι αναλυτές.

Εκτιμούν, ωστόσο, ότι η ανάκληση του διατάγματος του 2012 δεν υποδηλώνει ότι ο Πούτιν σκοπεύει να επιτεθεί στη Μολδαβία, «μια επιχείρηση για την οποία δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα», αν και δείχνει προς κινείται προς μια κατεύθυνση κλιμάκωσης των προσπαθειών του να υπονομεύσει το μολδαβικό κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στο μήνα η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σχεδιάζει πραξικόπημα για να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας και να αναμείξει την Υπερδνειστερία στον πόλεμό της.

Επίσης, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Πέμπτη την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, στην Μολδαβία, μετά από επιχείρηση- προβοκάτσια της «ψευδούς σημαίας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρωσικό υπουργείο, η Ουκρανία σχεδιάζει να οργανώσει μια επίθεση από δήθεν ρωσικές δυνάμεις από την Υπερδνειστερία. Σκοπός της είναι, υποστηρίζει, να χρησιμοποιήσει αυτή την υποτιθέμενη επίθεση ως πρόσχημα για την εισβολή, εξηγεί το πρακτορείο.

Σε άλλο δημοσίευμα, το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν ότι δήλωσε πως η Δύση έδωσε εντολή στην κυβέρνηση του Κισινάου να σταματήσει κάθε αλληλεπίδραση με την κυβέρνηση της Υπερδνειστερίας που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

naftemporiki.gr