Skip to main content

Πριγκόζιν: Ο «σεφ» του Πούτιν βλέπει 2 χρόνια συγκρούσεων για τον έλεγχο του Ντονμπάς

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Εκτίμησε ότι ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για τρία χρόνια.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστούν από 18 μήνες έως δύο χρόνια για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (Ντονμπάς), στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, η οποία έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις μάχες στην Ουκρανία και κυρίως στις συγκρούσεις στο Μπαχμούτ.

ISW: Η ρωσική επίθεση έχει ξεκινήσει στο Λουγκάνσκ

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, γνωστός και ως «μάγειρας (σεφ) του Πούτιν», μίλησε σε ένα μπλόγκερ που είναι υπέρ του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι είναι ο στόχος του πολέμου του Πούτιν και πόσο θα διαρκέσει, απάντησε ότι «ο καθένας έχει διαφορετική άποψη για την ειδική επιχείρηση». «Από όσο καταλαβαίνω, πρέπει να πάρουμε τις δημοκρατίες του Ντονετσκ και του Λουγκάνσκ, και σε πρώτη φάση όλοι θα είναι ικανοποιημένοι με αυτό».

Εάν όμως η Μόσχα αποφασίσει να καταλάβει και άλλα εδάφη πέρα από το Ντονμπάς, ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, εκτίμησε ότι ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για τρία χρόνια.

Ο Πριγκόζιν είπε επίσης ότι η Wagner σταμάτησε να στρατολογεί αιχμαλώτους για να τους στείλει στην πρώτη γραμμή, αν και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Άμυνας τους προσλαμβάνει τώρα. Στην ίδια εκτίμηση καταλήγει η έκθεση για τον πόλεμο του βρετανικού υπουργείου Άμυνας. Όπως αναφέρεται, ο βασικός παράγοντας στον υποτιθέμενο τερματισμό της προσπάθειας στρατολόγησης αιχμαλώτων της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων είναι πιθανό να είναι «ο αυξανόμενος άμεσος ανταγωνισμός μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Wagner».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούσαν τον Δεκέμβριο ότι πίστευε ότι η Wagnerείχε αναπτύξει 40.000 κρατούμενους-μαχητές στην Ουκρανία, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων της ομάδας στη χώρα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Back to basics ο Πούτιν- Περιθωριοποιεί την ομάδα Wagner;

Τα σχόλια του Πριγκόζιν, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνιστούν μια αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετώπισε το Κρεμλίνο στην εκστρατεία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα αυτό το μήνα ο εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Άντρι Τσερνιάκ, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές πληροφορίες δείχνουν ότι ο Πούτιν έχει δώσει εντολή στα στρατεύματά του να καταλάβουν το σύνολο των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μέχρι τον Μάρτιο.