Skip to main content

ISW: Η ρωσική επίθεση έχει ξεκινήσει στο Λουγκάνσκ

REUTERS/Alexander Ermochenko

Ωστόσο, οι αναλυτές βλέπουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στις Βρυξέλλες αναζητώντας ένα τρόπο να λάβει μαχητικά αεροσκάφη και βαρέα όπλα από τις ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρεί πως μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις της Μόσχας, η Ρωσία φαίνεται να παίρνει το πάνω χέρι στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν να ορίζουν τους όρους της μάχης, τερματίζοντας την περίοδο που η Ουκρανία είχε τον πρώτο λόγο, από τον Αύγουστο του 2022.

Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία στην Ουκρανία και έχουν ξεκινήσει την επόμενη μεγάλη επίθεσή τους στην περιφέρεια Λουγκάνσκ», αναφέρουν οι αναλυτές εκτιμώντας πως πιθανότατα η ρωσική επίθεση δεν έχει φτάσει ακόμη στον πλήρη ρυθμό της, ούτε είναι δεδομένη η επιτυχία της.

Αναλυτικότερα, εξηγώντας πού στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία στο Λουγκάνσκ, οι αναλυτές του think tank σημειώνουν ότι:

  • Ο ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων κατά μήκος της γραμμής Σβάτοβε-Κρεμίνα στη δυτική περιφέρεια Λουγκάνσκ αυξήθηκε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα και ρωσικές πηγές αναφέρουν ευρέως ότι συμβατικά ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται σε ουκρανικές αμυντικές γραμμές και πραγματοποιούν μικρή πρόοδο κατά μήκος των συνόρων Χάρκοβο-Λουγκάνσκ, και ιδιαίτερα βορειοδυτικά του Σβάτοβε κοντά στο Κουπιάνσκ και δυτικά της Κρεμίνα.
  • Πλάνα από τις συγκρούσεις επιβεβαίωσαν τη ρωσική πρόοδο στην περιοχή Ντβορίχνε βορειοδυτικά του Σβάτοβε.
  • Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση φαίνεται επιπλέον να έχει δεσμεύσει πλήρως μέλη αρκετών συμβατικών τμημάτων σε αποφασιστικές επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Σβάτοβε-Κρεμίνα.
  • Στοιχεία αρκετών συνταγμάτων της 144ης και 3ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητου Τυφεκίου (20η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια) και ενός συντάγματος της 90ης Μεραρχίας Αρμάτων (Κεντρική Στρατιωτική Περιοχή), που υποστηρίζεται από στοιχεία της 76ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας και απροσδιόριστα στοιχεία της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας , διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής Σβάτοβε-Κρεμίνα και σύμφωνα με πληροφορίες προελαύνουν κατά των ουκρανικών άμυνων.

Η δέσμευση σημαντικών στοιχείων προερχόμενων από τουλάχιστον τρεις μεγάλες ρωσικές μεραρχίες σε επιθέσεις σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι η ρωσική επίθεση έχει ξεκινήσει, παρόλο που οι ουκρανικές δυνάμεις μέχρι στιγμής εμποδίζουν τις ρωσικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν σημαντικά κέρδη, αναφέρουν οι αναλυτές εκτιμώντας πως πιθανότατα η ρωσική επίθεση δεν έχει φτάσει ακόμη στον πλήρη ρυθμό της.

Εξηγώντας γιατί το υποστηρίζουν αυτό, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η ρωσική διοίκηση δεν έχει ακόμη δεσμεύσει στοιχεία της 2ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητου Τυφεκίου (1η Στρατιά Τάνκ Φρουράς, Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια), η οποία αναπτύχθηκε στην περιφέρεια Λουγκάνσκ τον Ιανουάριο μετά την ανάπτυξή της στη Λευκορωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν σταδιακά μια επίθεση, αλλά η επιτυχία της δεν είναι δεδομένη ούτε εξασφαλισμένη, αναφέρουν προσθέτοντας: Παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Λουγκάνσκ έχουν πλέον την πρωτοβουλία, η πλήρης δέσμευση αυτών των δυνάμεων θα μπορούσε να οδηγήσει στην τελική κορύφωσή τους κατά μήκος της γραμμής Σβάτοβε-Κρεμίννα, χωρίς όμως να επιτύχουν τους στόχους τους για την κατάληψη ολόκληρων των περιοχών των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

«Αυτή η κορύφωση θα παρείχε πιθανότατα ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις ουκρανικές δυνάμεις να εκμεταλλευτούν με τη δική τους αντεπίθεση», καταλήγουν.

naftemporiki.gr