Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν θέλει το Ντονμπάς μέχρι το Μάρτιο- Αλλά μπορεί; 

REUTERS/Oleksandr Ratushniak

O Πούτιν φαίνεται να έχει «υπερεκτιμήσει» την ικανότητα του στρατού του να καταλάβει γρήγορα όλες τις περιοχές του Ντονμπάς.

Τις δηλώσεις ανώτερου Ουκρανού στρατιωτικού αξιωματούχου, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή στα στρατεύματά του να καταλάβουν το σύνολο των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μέχρι τον Μάρτιο, σχολιάζει στην τελευταία του έκθεση το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Άντρι Τσερνιάκ, έγιγνα στην Kyiv Post. Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι στρατιωτικές πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται ήδη για μια νέα ώθηση για να καταλάβει την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας. «Παρατηρήσαμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής αναδιατάσσουν πρόσθετες ομάδες επίθεσης, μονάδες, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στα ανατολικά», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο όπως προβλεπόταν στο αρχικό του σχέδιο για την κατοχική Ουκρανία, το Κρεμλίνο περιόρισε τους στόχους του για τον πόλεμο, εστιάζοντας στην κατάληψη των περιοχών  Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τις οποίες έχει μερικώς καταλάβει από το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας δεν ελέγχουν πλήρως την περιοχή του Ντονμπάς, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως ονομάζει η Ρωσία την εισβολή της στην Ουκρανία. «Το Ντονμπάς δεν προστατεύεται ακόμη πλήρως, επομένως η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται. Στην πραγματικότητα, πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Μέχρι να επιτευχθεί πλήρως αυτός ο στόχος. Αυτό μένει να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα η είδηση ότι οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν την υπηρεσία mobile internet στο Λουγκάνσκ θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να ενταθεί η επιχειρησιακή ασφάλεια για να κρύψουν τη νέα ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια, σημειώνουν οι αναλυτές του ISW. Γιατί το πιστεύουν αυτό; Επειδή οι Ουκρανοί πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές τα κινητά τους τηλέφωνα για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Ουκρανία στέλνοντας πληροφορίες στον ουκρανικό στρατό.

«Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να μαθαίνουν από τις προηγούμενες επιχειρησιακές τους αποτυχίες ασφάλειας και να προσαρμόζονται για να προστατεύσουν τις συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ ενόψει της μεγάλης επίθεσης για την οποία προειδοποιούν όλο και περισσότερο οι Ουκρανοί αξιωματούχοι», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεση του αμερικανικού think tank.

Πόσο εφικτός είναι όμως ο στόχος του Ρώσου προέδρου; Το ISW σημειώνει ότι ο Πούτιν φαίνεται να έχει «υπερεκτιμήσει» την ικανότητα του στρατού του να καταλάβει γρήγορα όλες τις περιοχές του Ντονμπάς μέχρι τον Μάρτιο. Οι αναλυτές του Ινστιτούτου υπογραμμίζουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν επαρκή μαχητική ισχύ για να νικήσουν τις δυνάμεις της Ουκρανίας στην ανατολική Ουκρανία και να καταλάβουν πάνω από 11.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα μη κατεχόμενης περιφέρειας στο Ντονέτσκ (που αποτελεί πάνω από το 42% της συνολικής έκτασης της περιφέρειας ) πριν από τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Τι έχει αλλάξει στο Μπαχμούτ- Οι τεχνικές διείσδυσης των ρωσικών δυνάμεων

Παρόλο όμως που ένα σημαντικό τμήμα του εδάφους του Ντονέτσκ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, οι πιθανότητες της Ρωσίας να καταλάβει όλο το Λουγκάνσκ μέχρι τον Μάρτιο θα μπορούσαν να είναι κάπως πιο ρεαλιστικές, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος της περιοχής δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο ουκρανικές περιοχές είναι μεταξύ των τεσσάρων που ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε πέρυσι.

Οι αναλυτές καταλήγουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζητάει κατακτήσεις που τα στρατεύματά του που δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν, ανοίγοντας πιθανώς το δρόμο για μια ουκρανική αντεπίθεση που χρονικά θα συμπίπτει με την παράδοση των αρμάτων μάχης από την Δύση.

«Μια μεγάλη ρωσική επίθεση που θα πραγματοποιηθεί πριν από τον Απρίλιο του 2023 πιθανότατα θα κορυφωθεί πρόωρα κατά την περίοδο των βροχών της άνοιξης του Απριλίου», αναφέρει η έκθεση. «Η κορύφωση των ρωσικών προσπαθειών θα μπορούσε στη συνέχεια να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τις ουκρανικές δυνάμεις να εκμεταλλευτούν στη δική τους αντεπίθεση στα τέλη της άνοιξης ή το καλοκαίρι του 2023 μετά την ενσωμάτωση των δυτικών παραδόσεων τανκς».

naftemporiki.gr