Skip to main content

Ζελένσκι: Στο στόμα του «δράκου» η Ουκρανία

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ως δράκο που πρέπει να φάει βλέπει τον Πούτιν ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την βεβαιότητά του ότι αν η Ουκρανία ηττηθεί, η Ρωσία, τότε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει εκεί αλλά «θα κάνει το ίδιο και αλλού» εξέφρασε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό «Spiegel» και τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες πολλών ηγετών ότι οι περαιτέρω αποστολές όπλων θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση, ο Ζελένσκι απάντησε: «Οι Ρώσοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κλιμάκωση. Βασάνισαν, σκότωσαν και έθαψαν ζωντανούς ανθρώπους». Η Ευρώπη πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια δεν είναι για τους Ουκρανούς, αλλά για τους Ευρωπαίους, συνέχισε.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Γερμανού καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ζελένσκι σκιαγράφησε πόσο δύσκολο είναι να λάβει κανείς διεθνή βοήθεια. Πρέπει συνεχώς  να «αναγκάζει τον πολιτικό του SPD να βοηθήσει την Ουκρανία και να τον πείθει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο απόσπασμα που έδωσε για προδημοσίευση το Der Spiegel, η μετάφραση από την ουκρανική στη γερμανική γλώσσα ήταν «πρέπει να τον αναγκάσω». Όμως, έπειτα από αντιδράσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, το περιοδικό έδωσε στη δημοσιότητα νέα εκδοχή του κειμένου, αναγνωρίζοντας πως έγινε «λάθος στη μετάφραση».

«Θα πρέπει να θυσιάσεις τις ζωές των ανθρώπων σου»

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι , το να δώσεις τα πάντα στην Ουκρανία είναι απλώς φθηνότερο, προειδοποιώντας «Μόλις οι Ρώσοι βρεθούν στα σύνορά σου, θα πρέπει να θυσιάσεις τις ζωές των ανθρώπων σας».

Η Ουκρανία δέχεται μεγάλη πίεση τον τελευταίο καιρό στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντονμπάς. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας αναφέρει καθημερινές τριψήφιες απώλειες στην Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αποσύρει στρατεύματα από εκεί, αν και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η πόλη έχει μικρή στρατηγική σημασία, ο Ζελένσκι απάντησε: «Τι θα γίνει μετά τον Μπαχμούτ;»

Η δύναμη του Πούτιν βασίζεται σε «νίκες και κατακτήσεις». Επομένως, μόνο μια ενωμένη Δύση μπορεί να σταματήσει τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Γιατί για τον Ζελένσκι ένα είναι σίγουρο: ο Πούτιν «είναι ένας δράκος που πρέπει να φάει».

Το να ικανοποιήσει την όρεξή του, από την άλλη, δύσκολα είναι εφικτό, συνέχισε. «Για να ικανοποιήσεις την όρεξή του, του δίνεις τη μια χώρα μετά την άλλη, ή τουλάχιστον κομμάτια από αυτές (…) Αλλά στον σημερινό κόσμο, ούτε τα σύνορα ούτε οι ωκεανοί θα σταματήσουν τους Ρώσους. Είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει αν δέχεται πίεση από το εξωτερικό να υπογράψει γρήγορα κατάπαυση του πυρός, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει εγκατάλειψη της Κριμαίας και άλλες εδαφικές παραχωρήσεις, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε κατανόηση για όποιον φοβάται τον πόλεμο ή τον κίνδυνο να φθάσει στην πόρτα του.

«Οι πολίτες και οι ηγέτες τους βλέπουν μια πιθανή απειλή για τη σταθερότητα των χωρών τους, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής τους ισχύος. Θέλουν λοιπόν να σταματήσουν τον πόλεμο – και αυτό γίνεται καλύτερα σε βάρος άλλων (…) Ο ευκολότερος τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος είναι η εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία», τόνισε και εξήγησε ότι στην αρχή του πολέμου πολλοί ήθελαν να τερματιστούν πολύ γρήγορα οι συγκρούσεις, αλλά «μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτή η άποψη άλλαξε, χάρη στις ενέργειές μας από τη μία, και χάρη σε αυτό που έκανε ο Πούτιν και ο στρατός του: Μπούτσα, Μαριούπολη…», είπε  χαρακτηριστικά. «Οι αρχηγοί κρατών πρέπει να καταλάβουν: ναι, ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Αλλά δεν μπορείς πια να πατάς σε δύο βάρκες».

naftemporiki.gr