Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» μνημόνευσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

REUTERS

Στο θέμα της αποστολής όπλων αναφέρθηκε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι στιγμής. Είπε ότι η Ρωσία θέλει να τον καταστρέψει στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας — αλλά «δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε: «Αυτή είναι η Ευρώπη μας, αυτοί είναι οι κανόνες μας, αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας και για την Ουκρανία είναι ο δρόμος για τον τρόπο ζωής στην πατρίδα μας».

Για πρώτη φορά βρέθηκε αυτοπροσώπως ο Ζελένσκι στις Βρυξέλλες μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, μέρος ενός ταξιδιού που είχε σκοπό να εδραιώσει τον δεσμό της Ουκρανίας με την ΕΕ. Το Κίεβο ελπίζει να ενταχθεί στην ΕΕ σε χρόνο ρεκόρ, καθώς και να πείσει τις χώρες της ΕΕ να δεσμευτούν όχι μόνο σύγχρονα άρματα μάχης αλλά και μαχητικά αεροσκάφη καθώς η Ρωσία προετοιμάζει μια νέα επίθεση.

Η ομιλία του Ζελένσκι αφορούσε σε μεγάλο βαθμό το θέμα ότι η Ουκρανία και η ΕΕ είναι αλληλένδετες, μοιράζονται και τις δύο αξίες, μια ιστορία – και ένα μέλλον.

«Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προέβλεψε.

Ο Ζελένσκι διέκοψε την ομιλία του και χειροκρότησε για τους Ευρωπαίους που υποστήριξαν την Ουκρανία σε «αυτή την ιστορική μάχη» εναντίον της Ρωσίας, ξεσηκώνοντας και τους ευρωβουλευτές οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ευχαρίστησε όλους τους Ευρωπαίους που στήριξαν την Ουκρανία στον αγώνα κατά του Ρώσου εισβολέα, καθώς και όλους εκείνους που βοήθησαν τους Ουκρανούς πρόσφυγες να φτάσουν στην ΕΕ. Όσον αφορά το μέλλον, ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε την Ευρώπη και την Ουκρανία να συμβαδίσουν και να καθορίσουν από κοινού το ευρωπαϊκό μέλλον. Ωστόσο, τόνισε, για να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρά μας για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, χρειαζόμαστε ειρήνη και ασφάλεια. Αυτά τα όνειρα δεν θα είναι δυνατά αν δεν κερδίσουμε στη μάχη απέναντι σε αυτή την αντιευρωπαϊκή δύναμη που προσπαθεί να μας κλέψει την Ευρώπη, κατέληξε.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξετάσουν γρήγορα το ενδεχόμενο παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέσολα, υποδεχόμενη τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που πραγματοποιεί επίσημη περιοδεία στην ΕΕ ζητώντας όπλα για να καταπολεμήσει τη ρωσική εισβολή.

Αναφερόμενη στη βιβλική μάχη μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ,  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είπε στην ομιλία της απευθυνόμενη στον Ζελένσκι: «Πρέπει να κερδίσετε και τώρα τα κράτη μέλη (ΕΕ) πρέπει να το εξετάσουν γρήγορα ως το επόμενο βήμα παρέχοντας συστήματα μεγάλης εμβέλειας και τα τζετ που χρειάζεστε για να προστατέψετε την ελευθερία σας».

Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έληξε με τον ύμνο της Ουκρανίας και με τον ύμνο της ΕΕ.

naftemporiki.gr