Skip to main content

ΠΟΥ: Αναμένεται σημαντική αύξηση των νεκρών από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

REUTERS/Khalil Ashawi

Η Συρία, που ήδη είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με ανθρωπιστική κρίση, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έξαρση της χολέρας, βρέθηκε στην «τέλεια καταιγίδα»

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών ύστερα από τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς του στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία που είχαν ως αποτέλεσμα πολλά κτίρια να ισοπεδωθούν, αναμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Νομίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ο Ρικ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην ανατολική Μεσόγειο. «Έχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια και θα αυξηθεί περισσότερο γύρω από το επίκεντρο του σεισμού», συμπλήρωσε.

Ο Μπρέναν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ ενισχύει το προσωπικό του στην πόλη Γκαζιαντέπ, της νότιας Τουρκίας, το επίκεντρο του σεισμού, και εξετάζει τις επιλογές του για την αποστολή ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό.

Τουρκία: Οι πιο φονικοί σεισμοί από το 1939 έως σήμερα

«Είναι πιο δύσκολο για τις ομάδες διάσωσης να πάνε εκεί για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους», τόνισε. «Κτίρια που ίσως υπέστησαν κάποιες ζημιές αλλά παραμένουν λειτουργικά μπορεί να δεχθούν νέο πλήγμα και μπορεί να καταρρεύσουν», πρόσθεσε.

Η Συρία, που ήδη είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με ανθρωπιστική κρίση, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έξαρση της χολέρας, βρέθηκε στην «τέλεια καταιγίδα» μετά τον φονικό σεισμό, σύμφωνα με τον Μπρέναν.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών των κρίσεων οδηγεί σε τεράστια δεινά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters