Skip to main content

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Προφανής χρήση» ναρκών από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

REUTERS/Alexander Ermochenko

«Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν επανειλημμένη χρήση ναρκών κατά προσωπικού», σημειώνει η ΜΚΟ

Προειδοποίηση προς την Ουκρανία εξέδωσε η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) σχετικά με την «προφανή χρήση» από τις ένοπλες δυνάμεις των απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού, κατά τη διάρκεια της μάχης για την απελευθέρωση της πόλης Ιζιούμ. Σημειώνεται ότι η πόλη αυτή είχε καταληφθεί από τους Ρώσους για έξι μήνες και τον Σεπτέμβριο οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να την επανακτήσουν.

Το Παρατηρητήριο σημείωσε: «Η Ουκρανία οφείλει να ερευνήσει για την προφανή χρήση από τον στρατό της χιλιάδων ναρκών κατά προσωπικού που διέσπειραν ρουκέτες μέσα και γύρω από την πόλη Ιζιούμ όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατείχαν τη ζώνη». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε νάρκες κατά προσωπικού σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου.

Στην Ιζιούμ, η ΜΚΟ τεκμηρίωσε πολλές περιπτώσεις σοβιετικής κατασκευής «ναρκών πεταλούδα» που αναπτύχθηκαν από βολές ρουκετών. Βρέθηκαν σε εννέα ζώνες όπου βρίσκονταν ρωσικές θέσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τελευταίες ήταν «οι στόχοι».

«Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως ανέπτυξαν τις νάρκες με εντατικό τρόπο στην περιοχή της Ιζιούμ, προκαλώντας θύματα αμάχους και θέτοντας μια συνεχή απειλή», ανέφερε ο Στιβ Γκουζ, διευθυντής του τμήματος όπλων του Παρατηρητηρίου, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν επανειλημμένη χρήση ναρκών κατά προσωπικού και διέπραξαν θηριωδίες σε όλη τη χώρα, όμως αυτό δεν δικαιολογεί τη χρήση από την Ουκρανία αυτών των απαγορευμένων όπλων», συμπλήρωσε.

Τι είναι οι «νάρκες πεταλούδα»

Οι νάρκες πεταλούδα (PFM-1S) πράσινου ή καφέ χρώματος περιέχουν 37 γραμμάρια εκρηκτικού υγρού. Διαθέτουν ένα σύστημα αυτοκαταστροφής έπειτα από 40 ώρες, όμως ο μηχανισμός είναι συχνά ελαττωματικός, υπενθυμίζει το Παρατηρητήριο.

Το Παρατηρητήριο διεξήγαγε έρευνα στην περιοχή της Ιζιούμ από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου, ρωτώντας περισσότερους από 100 μάρτυρες και ταυτοποίησε έντεκα θύματα ναρκών.

Όμως σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας που ρωτήθηκαν από το Παρατηρητήριο, περίπου 50 άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε παιδιά, τραυματίστηκαν προφανώς από αυτές τις νάρκες στη διάρκεια ή μετά τη ρωσική κατοχή, με τους μισούς να υφίστανται ακρωτηριασμούς των κάτω άκρων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP