Skip to main content

Συνάντηση Μελόνι – Μισέλ στη Ρώμη: «Για το μεταναστευτικό, χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις»

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

«Τους τελευταίους μήνες είχαμε σαφή και ειλικρινή συνεργασία», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Τον Σαρλ Μισέλ υποδέχθηκε η Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη, με κύρια θέματα συζήτησης το μεταναστευτικό και τη οικονομία, λίγο πριν την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τόνισε: «Ήταν μια συνάντηση προετοιμασίας της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Η παρουσία του προέδρου Μισέλ στη Ρώμη δείχνει το ενδιαφέρον του για την ιταλική θέση. Κύρια θέματα που συζητήσαμε ήταν το οικονομικό και το μεταναστευτικό. Στην επόμενη σύνοδο, σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα θα συζητηθεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Θεωρούμε ότι χρειάζεται θάρρος, ενόραση και ίσες συνθήκες για όλα τα κράτη μέλη. Πρέπει να απλουστευθούν τα μέχρι τώρα εργαλεία με ευελιξία και σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια».

«Πρέπει να επενδύσουμε το μέλλον, αλλά να μην μείνει πίσω κανείς. Σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση του κανονισμού για τις κρατικές ενισχύσεις, χρειάζεται προσοχή. Θέλουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο για την προστασία των επενδύσεων. Δεν είναι κάτι το άμεσο αλλά πρέπει να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε η Μελόνι.

Παράλληλα, αναφορικά με το μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι «για το μεταναστευτικό, χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις»: «Χαίρομαι για το ότι υπάρχει επίγνωση πως χρειάζονται μόνιμες λύσεις, αρχίζοντας από προστασία των εξωτερικών συνόρων. Το θέμα αυτό συνδέεται με την ασφάλεια της κοινωνίας μας και εκείνων ολόκληρης της Ευρώπης, δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας. Στα τέλη Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την προτεραιότητα του θέματος των ροών στην κεντρική Μεσόγειο και την ειδική σημασία των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων. Δεν πρέπει να διχαστούμε στο θέμα αυτό διότι αυτό θα ήταν μια χάρη προς τους διακινητές. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις παράνομες ροές, περιορίζοντάς τες. Συνομιλούμε και καταβάλλουμε προσπάθειες με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής των μεταναστών, πρέπει να ενισχυθούν οι επαναπατρισμοί. Η στιγμή είναι δύσκολη και χρειάζονται ουσιαστικές και γρήγορες απαντήσεις».

Η Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε ότι και στην επόμενη Σύνοδο θα τονιστεί «η ευρωπαϊκή συνοχή στη στήριξη του Κιέβου».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «το ισχυρό χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εσωτερική αγορά», η οποία «πρέπει να τύχει υπεράσπισης».

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τέσσερα «σημεία -κλειδιά» για την οικονομία: Το πρώτο είναι η ανάγκη να ασχοληθεί η ΕΕ με τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η στήριξη της βιομηχανίας. Το δεύτερο, όλες οι χώρες να μπορέσουν να έχουν τα ίδια μέσα για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες χάρη σε εθνικά και ευρωπαϊκά μέσα. Το τρίτο, η αλληλεγγύη, με κύριο εργαλείο το πρόγραμμα Sure και το τέταρτο, να εργαστεί η Ένωση με στόχο ένα ευρωπαϊκό κυρίαρχο ταμείο, ώστε να βοηθηθούν βασικοί τομείς της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Σαρλ Μισέλ πρόσθεσε:

«Διαπιστώσαμε μεγάλη αύξηση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Η σημερινή συζήτηση μας βοήθησε. Πρέπει να στηρίξουμε την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και, φυσικά, της Ιταλίας. Πρέπει να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες, ιδίως στην Αφρική, χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών, ιδίως την Τυνησία και τη Λιβύη. Παράλληλα, οι επαναπατρισμοί δεν είναι αρκετοί, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τις χώρες μέλη για τις συνέπειες της μετανάστευσης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «μετά από 100 ημέρες ευθύνης της κυβέρνησης της Ρώμης, θέλησε να της ευχηθεί καλή δουλειά», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Τους τελευταίους μήνες είχαμε σαφή και ειλικρινή συνεργασία. Όταν η Ιταλία νιώθει καλά, νιώθει καλά και η Ευρώπη, σας ευχαριστώ», ολοκλήρωσε ο Μισέλ.