Skip to main content

Qatargate: Επιστολή της Διαμεσολαβήτριας στη Μέτσολα για ενίσχυση της «περιορισμένης» επιτροπής δεοντολογίας

EPA/JULIEN WARNAND

Το σχέδιο Μέτσολα αντιμετωπίζει ήδη αντιδράσεις και διαφωνίες από ανώτερους ευρωβουλευτές, ενώ υπάρχουν επιθέσεις από την αριστερά ότι οι προτάσεις υπολείπονται από όσα που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές τον Δεκέμβριο.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ράιλι, κάλεσε σε ενίσχυση της Επιτροπής στην οποία λογοδοτούν τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ, στον απόηχο του Σκανδάλου Qatargate.

Η Διαμεσολαβήτρια έστειλε μια επιστολή με μεγάλη θετική ανταπόκριση στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, χαιρετίζοντας την «αποφασιστικότητά» της να καθαρίσει το Κοινοβούλιο από τη διαφθορά και επαίνεσε ορισμένες από τις 14 προτάσεις της, όπως η δημιουργία μιας πύλης ακεραιότητας στον ιστότοπο του θεσμικού οργάνου και η εισαγωγή μιας αυστηρής περιόδου αναστολής για την απαγόρευση του lobbying από πρώην Ευρωβουλευτές.

«Η Συμβουλευτική Επιτροπή παρακολουθεί τον Κώδικα Δεοντολογίας, αλλά έχει περιορισμένες εξουσίες. Η αντιμετώπιση αυτού συνεπάγεται την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής, την παροχή εξουσιών προληπτικά να παρακολουθεί, να ερευνά και να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους κανόνες δεοντολογίας και να της παρέχει επαρκείς πόρους», έγραψε η Ο’ Ράιλι στη Μέτσολα, καλώντας παράλληλα σε μεγαλύτερη διαφάνεια.

Το σχέδιο Μέτσολα αντιμετωπίζει ήδη αντιδράσεις και διαφωνίες από ανώτερους ευρωβουλευτές, ενώ υπάρχουν επιθέσεις από την αριστερά ότι οι προτάσεις υπολείπονται από όσα που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές τον Δεκέμβριο. Ένα από τα 14 σημεία της κ. Μέτσολα επικεντρώνεται στην «ενίσχυση της Επιτροπής Κώδικα Δεοντολογίας», αλλά δίνει ελάχιστες λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με μια έκδοση των σχεδίων με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου.

Η κ. Ο’ Ράιλι κάλεσε επίσης τη Ρομπέρτα Μέτσολα να δημοσιεύσει ένα χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων για τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. «Περιμένω με ανυπομονησία τις λεπτομερείς προτάσεις για τη γενική προσέγγιση που περιγράψατε, για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση στην πράξη», έγραψε.

naftemporiki.gr