Skip to main content

Το σχέδιο της Μετσόλα για αποφυγή δεύτερου Qatargate

REUTERS/Johanna Geron

Η γενική ιδέα της Μετσόλα, σύμφωνα με το Politico, είναι να δημιουργηθεί ένα πλέγμα απαιτήσεων που, αν και ποτέ δεν είναι 100% αλάνθαστο, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να ξανασυμβεί παρόμοιο σκάνδαλο.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσαν να αποκλειστούν από το λόμπινγκ για δύο χρόνια μετά την αποχώρησή τους από το αξίωμα, σύμφωνα με την αναμόρφωση των κανόνων του σώματος για τις πιέσεις και τη διαφάνεια που πρόκειται να προτείνει αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, το όργανο της οποίας ταλανίζεται από το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

Η Μετσόλα πρόκειται να υποβάλει συνολικά 14 προτάσεις, όπως μεταδίδει το Politico. Εκτός από την προσωρινή απαγόρευση του λόμπινγκ, οι προτάσεις – που είδε το Politico – θα υποχρεώνουν επίσης οποιονδήποτε εισέρχεται στις δύο έδρες του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο να δηλώνει ποιον συναντά, θα απαγορεύουν τις ανεπίσημες ομάδες φιλίας των ευρωβουλευτών με χώρες εκτός ΕΕ και θα απαιτούν από τους ευρωβουλευτές να παρέχουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματός τους.

Η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου υπέστη πλήγμα τον Δεκέμβριο, όταν οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για νυν και πρώην ευρωβουλευτές που κατηγορούνται ότι έλαβαν δωροδοκίες με αντάλλαγμα χάρες από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Πολλές από τις προτάσεις είναι γρήγορες λύσεις που – εφόσον λάβουν την υποστήριξη των ευρωβουλευτών – μπορούν να εφαρμοστούν μέσα σε λίγους μήνες. Το σχέδιο της Μετσόλα περιγράφει τα μέτρα ως «πρώτα βήματα». Αλλά παρ’ όλα αυτά είναι πιθανό να αφήσουν τις ομάδες διαφάνειας να πιέζουν για περισσότερα.

Η Μετσόλα θα κάνει την προσπάθειά της την Πέμπτη σε μια κλειστή συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου, μια συνάντηση που ονομάζεται επισήμως Διάσκεψη των Προέδρων. Ενώ μπορεί να εφαρμόσει μόνη της ορισμένες από τις απλούστερες ιδέες -όπως το σχέδιο για τη δημιουργία μιας ειδικής πύλης διαφάνειας στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου- οι πιο «ακανθώδεις» προτάσεις θα απαιτήσουν πολιτική συναίνεση και ψηφοφορίες, ιδίως όταν πρόκειται για τις οικονομικές δηλώσεις των ευρωβουλευτών.

Νέο πλέγμα απαιτήσεων

Η γενική ιδέα της Μετσόλα είναι να να δημιουργηθεί ένα πλέγμα απαιτήσεων που, αν και ποτέ δεν είναι 100% αλάνθαστο, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να ξανασυμβεί παρόμοιο σκάνδαλο.

Στο επίκεντρο των προτάσεων βρίσκεται η προσπάθεια να υποχρεώνονται όλοι οι ευρωβουλευτές, οι βοηθοί ή οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποκαλύπτουν ποιον συναντούν όταν συζητούν για το τρέχον νομοθετικό έργο, είτε οι συναντήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε κοινοβουλευτικούς χώρους είτε όχι. Αυτό θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή – αυτή τη στιγμή μόνο οι εισηγητές ή οι πρόεδροι των επιτροπών υποχρεούνται να προβαίνουν σε τέτοιες αποκαλύψεις. Κάθε φορά που ένας ευρωβουλευτής αναλαμβάνει τη σύνταξη μιας έκθεσης, θα πρέπει να δηλώνει τις συγκρούσεις συμφερόντων που έχει για το συγκεκριμένο θέμα.

«Διδάγματα» αντλήθηκαν επίσης από τις δραστηριότητες του Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά εν μέσω του σκανδάλου Qatargate και είχε απρόσκοπτη πρόσβαση στο Κοινοβούλιο μετά την αποχώρησή του το 2019 και την ίδρυση μιας ΜΚΟ με την ονομασία Fight Impunity. Τώρα, πέρα από τη νέα περίοδο αναστολής για τους πρώην ευρωβουλευτές, η Μετσόλα πρότεινε να μην παίρνουν πλέον μόνιμη κάρτα πρόσβασης στο Κοινοβούλιο και αντ’ αυτού να υπογράφουν κάθε μέρα για ένα μονοήμερο πάσο σε ένα ειδικό γραφείο.

Πηγή: Politico