Skip to main content

Ιράν: Σχεδόν 20.000 συλλήψεις και πάνω από 500 νεκροί από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων

WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε 160 πόλεις του Ιράν, πέραν της πρωτεύουσας.

Πάνω από τέσσερις μήνες συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, με τον απολογισμό των νεκρών να ξεπερνά τους 527. Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο ύστερα από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την Αστυνομία των Ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Σύντομα, οι διαδηλώσεις αυτές έλαβαν έναν έντονα αντικυβερνητικό χαρακτήρα, καθώς πυροδότησαν ένα κλίμα αμφισβήτησης του καθεστώτος.

Τον παραπάνω απολογισμό ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων των Ακτιβιστών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και 71 ανήλικοι και 70 μέλη της αστυνομίας και άλλων δυνάμεων ασφαλείας. Συνολικά έχουν συλληφθεί σχεδόν 20.000 άνθρωποι. Περισσότεροι από 100 από αυτούς αντιμετωπίζουν την θανατική ποινή. Κάποιοι διαδηλωτές έχουν ήδη εκτελεστεί.

Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε 160 πόλεις του Ιράν, πέραν της πρωτεύουσας. Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει πληροφορίες για τον συνολικό αριθμό των θανάτων και των συλλήψεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ, dpa