Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Στήριξη στην Ουκρανία χωρίς «ίσως» και «αλλά»

REUTERS/Yves Herman

Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα

Η Ουκρανία έχει την απόλυτη στήριξη του ευρωπαϊκού μπλοκ, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ..-Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι το Κϊεβο πρέπει να υπερισχύσει των ρωσικών επιθέσεων για να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας χωρίς ‘ίσως’ και ‘αλλά’» ανέφερε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Όπως σημείωσε, η Ουκρανία «αγωνίζεται για τις κοινές αξίες μας, αγωνίζεται για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Δημοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος που η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει μια Σύνοδο με την Ουκρανία στις 3 Φεβρουαρίου.

Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, η επικεφαλής της Κομισιόν έκανε έκκληση για την μετάβαση της Γερμανίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για περιβαλλοντικούς λόγους και για να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιστροφή στην εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε.

Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στη δυτική Γερμανία -όπου βρίσκεται η Κολωνία, το Ντίσελντορφ και το Ντόρτμουντ–έχει όλες τις προϋποθέσεις για να βγει ισχυρότερο από αυτή τη μετάβαση προς τις καθαρές τεχνολογίες, ανέφερε και κατέληξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θεώρησε ότι μπορεί να μας εκβιάζει με την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο», αλλά η Γερμανία βρήκε γρήγορα εναλλακτικές πηγές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters