Skip to main content

Κριστίν Λάμπρεχτ: Μια αναμενόμενη παραίτηση- Οι πιθανοί διάδοχοι

REUTERS/Matthias Rietschel

Η Λάμπρεχτ είναι το δεύτερο μέλος της κυβέρνησης Σολτς που παραιτείται από το αξίωμα. Ποιοι οι διάδοχοι.

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η παραίτηση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ. Τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία είχαν προδιαγράψει εδώ και ημέρες την αποχώρηση της 57χρονης, σοσιαλδημοκράτισσας υπουργού, που επί μήνες είχε βρεθεί στο στόχαστρο έντονης κριτικής.

Η αντιπολιτευόμενη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση είχε επανειλημμένα ζητήσει την παραίτησή της, καθώς η Λάμπρεχτ κατηγορήθηκε για πολλά πράγματα: Για έλλειψη τεχνογνωσίας, καθυστέρηση στην ενίσχυση της Bundeswehr, αλλά και για την δημόσια εμφάνισή της. Μια φωτογραφία του γιου της να ταξιδεύει με ελικόπτερο της Bundeswehr, προκάλεσε σάλο. Όπως και το Πρωτοχρονιάτικό μήνυμά της, στο οποίο μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπό τις εικόνες πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ακόμη και στις τάξεις του SPD, πολλοί αναρωτήθηκαν πώς μια έμπειρη πολιτικός μπορεί να κάνει τέτοια λάθη. Γιατί ο Λάμπρεχτ βρίσκεται στην ομοσπονδιακή πολιτική εδώ και δυόμισι δεκαετίες.

Η Λάμπρεχτ είναι το δεύτερο μέλος της κυβέρνησης Σολτς που παραιτείται από το αξίωμα.  Πέρυσι, η πολιτικός των Πρασίνων Αν Σπιγκελ παραιτήθηκε από υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων – λόγω του αρνητικού ρόλου της ως Υπουργού Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της καταστροφής από τις πλημμύρες τον Ιούλιο του 2021 στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Νομικός στο επάγγελμα

Γεννημένη στο Μανχάιμ, η Λάμπρεχτ σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος. Εξελέγη στην Bundestag για πρώτη φορά το 1998 και επανεξελέγη πέντε φορές μέχρι το 2017. Διετέλεσε μάλιστα διευθύντρια της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για αρκετά χρόνια και αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Όταν ο Σολτς έγινε υπουργός Οικονομικών τον Μάρτιο του 2018, την έφερε στο υπουργείο του ως Υφυπουργό.

Τον Ιούνιο του 2019, ο Λάμπρεχτ έγινε Υπουργός Δικαιοσύνης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της Άνγκελα Μέρκελ, όταν η τότε υπουργός Καταρίνα Μπάρλεϊ μετακόμισε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ως νομικός  αγωνίστηκε με αφοσίωση ενάντια στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών.  Τον Νοέμβριο του 2020 ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον υποψήφια για επανεκλογή. «Τουλάχιστον 22 χρόνια στην Ομοσπονδιακή Βουλή σημαίνουν 22 χρόνια δεύτερου σπιτιού, 22 χρόνια ζωής έξω, με μια βαλίτσα», είχε πει στο «Spiegel».

Η Λάμπρεχτ ήθελε στην πραγματικότητα να τελειώσει την καριέρα της στην πολιτική πριν από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές. Αλλά μετά την νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, ο καγκελάριος Σολτς  την διόρισε Υπουργό Άμυνας τον Δεκέμβριο του 2021. Αν και νομικός, η Λάμπρεχτ γνώριζε ότι αναλάμβανε ένα στρατό που είχε τεράστιες ελλείψεις εξοπλισμού. Υποσχέθηκε να θέσει ως προτεραιότητα τη βελτίωση των προμηθειών στην Bundeswehr. Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δημιουργήθηκε ξαφνικά ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να κάνει την Bundeswehr ξανά επιχειρησιακά ισχυρή για την γερμανική και την  συμμαχική άμυνα. Αλλά χρειάστηκε να περάσει μεγάλο διάστημα για να εφαρμοστεί το πρώτο από τα πολλά προγραμματισμένα εξοπλιστικά έργα. Όπως είχε πει πρόσφατα, είναι «σε μια ηλικία που μπορείς ακόμα να ξεκινήσεις κάτι νέο». Σκέφτεται άλλωστε να εργαστεί ξανά ως δικηγόρος.

Οι διάδοχοι της Λάμπρεχτ

Ο γερμανικός Τύπος συζητά ήδη τη διαδοχή της Λάμπρεχτ και φαίνεται ότι επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο πρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ .Υπάρχουν επίσης εικασίες για την Εύα Χογκλ, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της Ομοσπονδιακής Βουλής, της υφυπουργού Αμυνας Σίμτζε Μίλερ και του υπουργού Εργασίας Ουμπέρτους Χέιλ.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ πρότεινε μάλιστα να παραμείνει σε γυναικεία χέρια το υπουργείο Αμυνας, στο πλαίσιο της διατήρησης της ισότητας των φύλων στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο «Υπάρχει μια συνολική υπόσχεση ισότητας φύλων στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο Νουριπούρ στο RTL μετά την παραίτηση της Λάμπρεχτ.