Skip to main content

Κριστίνε Λάμπρεχτ: Ετοιμάζει την παραίτησή της η υπ. Άμυνας της Γερμανίας

REUTERS/Fabrizio Bensch

Η υφυπουργός Άμυνας Σιέμτγιε Μέλερ και η εντεταλμένη της Bundestag για τις ένοπλες δυνάμεις Εύα Χεγκλ διεκδικούν την θέση της Λάμπρεχτ, σύμφωνα με την SZ.

Η ιστοσελίδα της Sudeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η υπουργός Άμυνας σκοπεύει να παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα. Το ίδιο θέμα είχε θίξει και η BILD.

Η Κριστίνε Λάμπρεχτ έχει δεχτεί έντονη κριτική τους τελευταίους μήνες τόσο από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ όσο και από στελέχη προσκείμενα στον κυβερνητικό συνασπισμό για σειρά λαθών, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να την καλύπτει πάντα, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της.

Σύμφωνα με την SZ, η κυρία Λάμπρεχτ δεν άντεχε το βάρος του υπουργείου Άμυνας ήδη από την αρχή της θητείας της, ενώ είχε εκμυστηρευτεί ότι δεν επιθυμούσε το συγκεκριμένο πόστο και είχε ομολογήσει ότι δεν γνώριζε τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ερωτώμενη σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που θα προσέφερε η Γερμανία, είχε δηλώσει ότι θα έστελνε 5.000 κράνη στο Κίεβο.

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν, με την αποκάλυψη μεταξύ άλλων ελλειμμάτων σε πυρομαχικά, τεχνικών ζητημάτων στα άρματα μάχης PUMA που θα διέθετε η Bundeswehr στο ΝΑΤΟ και δυσκολιών στην προετοιμασία της παραγγελίας των F-35 από τις ΗΠΑ. Όλα αυτά οδήγησαν σε επανειλημμένα έντονα αιτήματα για την παραίτησή της από την αντιπολίτευση.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Civey για τον ιστότοπο t-online, το 77% των Γερμανών την έκρινε ακατάλληλη για τη θέση.

Η SZ αναφέρει σήμερα ότι ως πιθανοί διάδοχοι της κυρίας Λάμπρεχτ θεωρούνται η υφυπουργός Άμυνας Σιέμτγιε Μέλερ και η εντεταλμένη της Bundestag για τις ένοπλες δυνάμεις Εύα Χεγκλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ