Skip to main content

Ουκρανία: Οι πιο αιματηρές μάχες από την αρχή του πολέμου σε Μπαχμούτ και Σολεντάρ

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

«Πολύ αίμα, πολλές μάχες πυροβολικού, πολλές μάχες σώμα με σώμα, ειδικά στο Σολεντάρ σήμερα».

Ως τις πιο αιματηρές από την αρχή της ρωσικής εισβολής χαρακτήρισε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, τις μάχες που δίνονται στις πόλεις Σολεντάρ και Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε έντονες μάχες την Τετάρτη στις περιοχές αυτές. Και αυτό την στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις και ιδιαίτερα η μισθοφορική ομάδα Wagner προσπαθούν να κατακτήσουν την περιοχή του Ντονμπάς από το καλοκαίρι του 2022.

«Ό,τι συμβαίνει σήμερα προς την κατεύθυνση της Μπαχμούτ ή της Σολεντάρ είναι το πιο αιματηρό σενάριο αυτού του πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ποντολιάκ. «Πολύ αίμα, πολλές μάχες πυροβολικού, πολλές μάχες σώμα με σώμα, ειδικά στο Σολεντάρ σήμερα», συμπλήρωσε.

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ οι απώλειες στην περιοχή του Μπαχμούτ -Σολεντάρ είναι ουσιαστικά στρατιώτες, με ελάχιστους πολίτες να ζουν ακόμη σε αυτήν την περιοχή, σε αντίθεση με τις μάχες στην Μαριούπολη στις αρχές του πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς αμάχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κιέβου.

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

«Μέχρι σήμερα (είναι το πιο αιματηρό), εξαιρουμένου του διαρκούς βομβαρδισμού της Μαριούπολης», τόνισε ο Ποντολιάκ, αλλά «αν στη Μαριούπολη το 90% των θανάτων ήταν αμάχων, στο Σολεντάρ και στην Μπαχμούτ είναι στρατιώτες». Δεν υπολόγισε ποσοτικά τις απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά υποστήριξε ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει «10.000 με 15.000 άνδρες, ίσως και περισσότερους» σε αυτήν την περιοχή από το καλοκαίρι.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP