Skip to main content

Κορωνοϊός: Απόγνωση από το «σύνδρομο της Σαγκάης»

REUTERS/Aly Song

"Σε αυτή την τραγική μάχη, ολόκληρη η ευρύτερη Σαγκάη θα υποκύψει και θα μολυνθεί  όλο το προσωπικό του νοσοκομείου! Θα μολύνουμε  την οικογένεια μας! Οι ασθενείς μας θα μολυνθούν όλοι!» ανέφερε σε ανάρτη΄σή του νοσοκομείο της πόλης

Κραυγή απόγνωσης ή υπερβολή; Νοσοκομείο της Σαγκάης είπε στο προσωπικό του να προετοιμαστεί για μια “τραγική μάχη” με την COVID-19, καθώς αναμένει ότι οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια ανθρώπους της πόλης θα μολυνθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας,  την ώρα που ο ιός φαίνεται πως σαρώνει την Κίνα ανεξέλεγκτα.

Το νοσοκομείο Shanghai Deji, με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο WeChat αργά το βράδυ της Τετάρτης, εκτίμησε ότι υπήρχαν περίπου 5,43 εκατομμύρια θετικά κρούσματα στην πόλη και ότι 12,5 εκατομμύρια στον βασικότερο οικονομικό άξονα της Κίνας θα μολυνθούν μέχρι το τέλος του έτους.

“Η φετινή παραμονή των Χριστουγέννων, η Πρωτοχρονιά και το σεληνιακό νέο έτος προβλέπονται επικίνδυνες”, ανέφερε το ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο απασχολεί περίπου 400 άτομα προσωπικό.

“Σε αυτή την τραγική μάχη, ολόκληρη η ευρύτερη Σαγκάη θα υποκύψει και θα μολυνθεί  όλο το προσωπικό του νοσοκομείου! Θα μολύνουμε  την οικογένεια μας! Οι ασθενείς μας θα μολυνθούν όλοι! Δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε”.

Η ανάρτηση, όπως αναφέρει το Reuters δεν ήταν πλέον διαθέσιμη στο WeChat. Ένα άτομο  από το τηλεφωνικό κέντρο που απάντησε δήλωσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει το άρθρο.

REUTERS/Aly Song

 Αναξιόπιστα τα στοιχεία

Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων της Κίνας από την έναρξη της πανδημίας πριν από τρία χρόνια ανέρχεται σε 5.241 – απειροελάχιστο κλάσμα  σε σχέση με τους θανάτους που αντιμετώπισαν οι περισσότερες   χώρες παγκοσμίως.

Επίσης, δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι από τον COVID  χθες Τετάρτη -δεύτερη συνεχόμενη ημέρα-,την ώρα που  εργαζόμενοι στα γραφεία κηδειών μιλούν για αύξηση των νεκρών

Οι αρχές οι οποίες έχουν περιορίσει τα κριτήρια για τους θανάτους από COVID, προκαλώντας την σφοδρή κριτική πολλών επιστημόνων ανακοίνωσαν μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, 389.306 νέοι ασθενείς.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι τα επίσημα στοιχεία για τα κρούσματα είναι αναξιόπιστα καθώς μετά την χαλάρωση των περιορισμών, γίνονται πολύ λιγότερα τεστ.

«Πάνω από 5.000 νεκροί την ημέρα»

Οι λοιμώξεις στην Κίνα είναι πιθανό να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο την ημέρα, ενώ οι θάνατοι είναι περισσότεροι από 5.000 την ημέρα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity, εκτίμηση εκ διαμέτρου αντίθετη με την εικόνα που δίνουν τα επίσημα στοιχεία.

Η Airfinity δήλωσε ότι εξέτασε δεδομένα από τις περιφερειακές επαρχίες της Κίνας, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα στο  Πεκίνο και τη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

«Έρημη» πόλη

Οι κάτοικοι της Σαγκάης  υπέστησαν δίμηνο lockdown  που έληξε την 1η Ιουνίου. Πολλοί τώρα  χάνουν το εισόδημά τους και να αγωνίζονται να βρουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Την Πέμπτη, πολλές περιοχές της Σαγκάης ήταν σχεδόν τόσο έρημες όσο και επί καραντίνας, με πολλούς κατοίκους να απομονώνονται και επιχειρήσεις να αναγκάζονται να κλείσουν καθώς το προσωπικό αρρώστησε.

“Όλοι οι υπάλληλοί μας είναι άρρωστοι”, δήλωσε ένας υπάλληλος σούπερ μάρκετ   καθώς έκλεινε τις πόρτες. Είπε ότι ήλπιζε να ανοίξει ξανά στις 30 Δεκεμβρίου.

naftemporiki.gr