Skip to main content

Airfinity: Το κύμα κορωνοϊού μπορεί να στοιχίσει στην Κίνα 5.000 θανάτους κάθε μέρα

REUTERS/Tingshu Wang

Η Κίνα είναι πιθανό να καταγράφει 1 εκατομμύριο μολύνσεις Covid-19 και 5.000 θανάτους κάθε μέρα, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Το κύμα λοιμώξεων που πλήττει την Κίνα, την ώρα που αποφάσισε να προχωρήσει στην χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού, θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού που έχει δει ποτέ ο κόσμος αναφέρει νέα ανάλυση.

Η Κίνα είναι πιθανό να καταγράφει 1 εκατομμύριο μολύνσεις Covid-19 και 5.000 θανάτους κάθε μέρα, σύμφωνα με την ανάλυση της Airfinity που καταλήγει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη για τη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Το τρέχον κύμα θα μπορούσε να ανεβάσει το ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στα 3,7 εκατομμύρια τον Ιανουάριο. Πιθανότατα θα υπάρξει τότε μια νέα αύξηση των μολύνσεων που θα οδηγήσει στην κορύφωση των κρουσμάτων, με τα 4,2 εκατομμύρια μολύνσεις τον Μάρτιο.

Η μοντελοποίηση της Airfinity, η οποία εστιάζει σε προγνωστικές αναλύσεις υγείας και παρακολουθεί την πανδημία από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο Covid-19, δείχνει ότι ο αντίκτυπος της απότομης χαλάρωση των περιορισμών υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Επισήμως, η Κίνα ανέφερε 2.966 νέα κρούσματα για την Τετάρτη και έχουν σημειωθεί λιγότεροι από 10 θάνατοι από Covid από τις αρχές Δεκεμβρίου. Αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλές αναφορές ότι τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς και τα κρεματόρια ξεπερνούν τις δυνατότητές τους.

Αυτή τη διάσταση θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αναφέρει τα στοιχεία σχετικά με τον ιό. Η Κίνα έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το τεράστιο δίκτυο των μαζικών τεστ της και έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες να συμπεριλαμβάνει κάθε μόλυνση στον ημερήσιο απολογισμό. Η ρυθμιστική αρχή υγείας της χώρας υιοθέτησε επίσης σιωπηλά έναν πιο στενό ορισμό για το τι θεωρείται θάνατος από Covid – και πολύ πιο επιλεκτικό από αυτό που χρησιμοποιούν πολλά δυτικά κράτη- καθιστώντας δύσκολη τη μέτρηση του πραγματικού αριθμού από το παρόν κύμα των μολύνσεων.

Αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι «τα επίσημα δεδομένα είναι απίθανο να αντικατοπτρίζουν τον αληθινό αντίκτυπο το ξεσπάσματος που βιώνει ολόκληρη η χώρα», δήλωσε η Louise Blair της Airfinity. «Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να υποβαθμίσει την έκταση των θανάτων που σημειώνονται στην Κίνα».

Να σημειωθεί ότι η ακριβής αποτύπωση της κατάστασης όσον αφορά τον Covid παραμένει δύσκολη σε όλο τον κόσμο.

naftemporiki.gr