Skip to main content

Κίνα: Κατακόρυφη υποχώρηση των κρουσμάτων, δυσπιστία από τους πολίτες για τα στοιχεία

REUTERS/Martin Pollard

Ο όγκος των λοιμώξεων έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα που οι αξιωματούχοι έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει την προσπάθεια να εντοπίσουν όλα τα κρούσματα.

Τα κρούσματα στο Πεκίνο υποχώρησαν ξαφνικά (;) σε λιγότερο από 3.000, κάτι που έχει προκαλέσει δυσπιστία στους πολίτες που βλέπουν τις λοιμώξεις να εξαπλώνονται γρήγορα στην πρωτεύουσα, αμφισβητώντας τα δεδομένα.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο απολογισμός έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό από την πρόσφατη κορύφωση των 5.006 κρουσμάτων στις 30 Νοεμβρίου, παρά την στροφή στην πολιτική μηδενικού Covid, με τους περιορισμούς να χαλαρώνουν (σχετικά).

Επί τόπου όμως, οι ουρές μεγαλώνουν έξω από φαρμακεία και ιατρεία, και νοσοκομεία που προετοιμάζονται για ένα κύμα κρουσμάτων, ενώ τα φάρμακα και τα rapid τεστ εξαντλούνται.

Τα δεδομένα που δεν δημοσιοποιούνται, υποδηλώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός μολύνσεων στο Πεκίνο την Πέμπτη μπορεί να ήταν σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν που αναφέρθηκε, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Ο όγκος των λοιμώξεων έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα που οι αξιωματούχοι έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει την προσπάθεια να εντοπίσουν όλα τα κρούσματα, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν, είπε το άτομο στο Bloomberg, ζητώντας όμως να μην κατονομαστεί.

Η απότομη μείωση των επίσημων κρουσμάτων του Πεκίνου αντικατοπτρίζεται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας, ανεβάζοντας το σύνολο της χώρας σε 16.363 την Πέμπτη, το χαμηλότερο από τα μέσα Νοεμβρίου. Έγινε καθώς η χρήση των αποτελεσμάτων των τεστ Covid έχει καταργηθεί σε πολλά μέρη, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί δεν χρειάζονται πλέον συχνές δοκιμές και οι λοιμώξεις είναι πιθανό να μην εντοπιστούν.

naftemporiki.gr