Skip to main content

Ιράν: «Ακάθεκτο» προς κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου

Τον περασμένο μήνα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% στο Φορντό, σε μια νέα παραβίαση των δεσμεύσεών της.

Την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (OIEA)  στην κρατική τηλεόραση. Η κατασκευή του  αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.

Το εργοστάσιο ισχύος 300 μεγαβάτ, που κατασκευάζεται στην περιοχή Νταρχοβίν, θα κοστίσει από 1,5 έως 2 δισεκ. δολάρια, πρόσθεσε ο Εσλαμί.

Το Ιράν διαθέτει επίσης ένα πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Μπουσέρ, στο νότιο άκρο της χώρας, ισχύος 1.000 μεγαβάτ.

Αρχικά, το εργοστάσιο στο Νταρχοβίν “επρόκειτο να κατασκευαστεί από μια γαλλική εταιρία”, η οποία υπαναχώρησε στις “δεσμεύσεις της” μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού ατομικής ενέργειας.

“Στη συνέχεια οι άλλες χώρες απέφυγαν να συνεργαστούν με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λόγω των κυρώσεων”, συνέχισε ο Εσλαμί.

Στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, το Ιράν είχε δεχθεί να παγώσει τις δραστηριότητές του στον εμπλουτισμό ουρανίου στο υπόγειο εργοστάσιο του Φορντό, που βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Η Τεχεράνη είχε δεσμευτεί να περιορίσει στο 3,67% το όριο του εμπλουτισμού βάσει της συμφωνίας αυτής που συνήψαν το Ιράν, αφενός, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία, αφετέρου.

Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ / JCPOA), όπως ονομάζεται η συμφωνία, προσέφερε στο Ιράν μια ελάφρυνση από τις διεθνείς κυρώσεις με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτούσε ατομικά όπλα, έναν στόχο που η Ισλαμική Δημοκρατία πάντα αρνιόταν ότι επιδιώκει.

Ωστόσο, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων που καταπνίγουν την οικονομία της, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τις υποχρεώσεις της.

Εμπλουτισμός κατά 60%

Το Ιράν άρχισε τον Ιανουάριο του 2021 τη διαδικασία παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% στο εργοστάσιο του Φορντό.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2021, ανακοίνωσε ότι άρχισε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 60% στο εργοστάσιο της Νατάνζ, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας.

Τον περασμένο μήνα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% στο Φορντό, σε μια νέα παραβίαση των δεσμεύσεών της.

Διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 άρχισαν τον Απρίλιο του 2021, αλλά έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες, μετά την αύξηση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας.