Skip to main content

Κορέα: Κλιμακώνεται η ένταση, 23 βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ

REUTERS/Kim Hong-Ji

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο με την Πιόνγκγιανγκ να εκτοξεύει σε μία μόλις ημέρα 23 βαλλιστικούς πυραύλους προς τη Νότια Κορέα. Αντέδρασε η Ουάσινγκτον.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 23 πυραύλους στη θάλασσα την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένου ενός που προσγειώθηκε σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων (40 μίλια) από τις ακτές της Νότιας Κορέας, την οποία ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ χαρακτήρισε ως «εδαφική καταπάτηση» και η Ουάσιγκτον κατήγγειλε ως «απερίσκεπτη».

Ήταν η πρώτη φορά που ένας βαλλιστικός πύραυλος προσγειώθηκε κοντά στα ύδατα του Νότου από τη διαίρεση της χερσονήσου το 1945, και οι περισσότεροι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τον Βορρά σε μία μόνο μέρα. Η Νότια Κορέα εξέδωσε σπάνιες προειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής και εκτόξευσε τους δικούς της πυραύλους ως απάντηση.

Οι εκτοξεύσεις έγιναν λίγες ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, λέγοντας ότι τέτοια «στρατιωτική κινητικότητα και πρόκληση δεν είναι πλέον ανεκτές».

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας «απερίσκεπτες» και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φροντίσουν να διαθέτουν τις στρατιωτικές δυνατότητες για να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στη Συνθήκη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

naftemporiki.gr