Skip to main content

Βρετανία: Μετράει ώρες η Τρας στην πρωθυπουργία;

Ο Κρις Μέισον του BBC χαρακτηρίζει «νεκρό» το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Τρας, υποστηρίζοντας πως «μετράει ώρες», στηριζόμενος και στις πρόσφατες δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Κάθε στοιχείο του χρονοδιαγράμματος της κυβέρνησης έχει διαλυθεί ήδη από σήμερα: η δήλωση Χαντ (ή όποιου ΥΠΟΙΚ) προγραμματιζόταν για τον Νοέμβριο, μετά για το Halloween στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά τελικά έγινε τώρα. Θα υπάρξει ακόμα μια δήλωση σε δεκαπενθήμερο, για την κατάσταση της οικονομίας από το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού.

«Θα αντιστρέψουμε σχεδόν όλα τα φορολογικά μέτρα» από τον μίνι προϋπολογισμό, είπε ο Τζέρεμι Χαντ

Με την κυβέρνηση σε πανικό και τις φωνές ότι η Λιζ Τρας θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση, ο Μέισον παρατηρεί ότι η πρωθυπουργός που υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους περισσότερο από την αντίπαλό της το καλοκαίρι, τώρα τους κρατά υψηλότερα από ό,τι σχεδίαζε.

Και ακόμη και το εμβληματικό πακέτο ενεργειακής στήριξης, το δεκανίκι πάνω στο οποίο στηριζόταν η πρωθυπουργός κάθε φορά που δεχόταν μια δύσκολη ερώτηση τις τελευταίες εβδομάδες, έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ.

Πλέον είναι πακέτο έξι μηνών, όχι διετίας, τονίζει ο Μέισον εκτιμώντας ότι κάποιοι από την κυβέρνηση αναζητούν «σωσίβιες λέμβους» για το καράβι που βυθίζεται.

Θεωρεί πάντως πως το νέο μεγάλο στοίχημα θα είναι οι δαπάνες που θα συζητηθούν εντός 15 ημερών.

Πάντως μια νέα αλλαγή στην κυβέρνηση δεν φαντάζει τόσο τρομακτική σε αρκετούς Συντηρητικούς: «Δεν είναι πολλοί από εμάς την ιδέα ότι μια άλλη αλλαγή ηγεσίας είναι το χειρότερο σενάριο. Τίποτα δεν μπορεί να είναι χειρότερο από αυτό που βρισκόμαστε ήδη», είπαν, προσθέτοντας «δεν μπορείτε να απολύσετε τον στενότερο σύμμαχό σας επειδή εκτέλεσε τις εντολές σας και να λέτε ότι είστε πραγματίστρια».

Ορισμένοι στο κόμμα των Τόρις βλέπουν τον Χαντ πραγματικό πρωθυπουργό τώρα,.

Αυτό που φαίνεται να παθαίνουν οι Βρετανοί τώρα είναι το σοκ και το δέος αντίστροφα – το Big Bang των ριζοσπαστικών πολιτικών ιδεών ξέσπασε με μια κίνηση, που υποσχέθηκε η Λιζ Τρας όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της – πηγαίνοντας προς τα πίσω. Γρήγορα.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στόχος είναι δύο πράγματα: Αποκατάσταση της οικονομικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης και υποστήριξη της Τρας στην πρωθυπουργία.

Ίσως δεν είναι τυχαία και η φλεγματική αντίδραση του Καρόλου απέναντι στην Τρας, στην καθιερωμένη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα: «Πάλι εσύ εδώ;».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC