Skip to main content

Ουγγαρία: Ετοιμάζεται να ρίξει νερό στο κρασί της για τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Η Ουγγαρία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναλάβει δράση για τον περιορισμό της απάτης και της διαφθοράς στη χώρα.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν την Κυριακή το «πάγωμα» της εκταμίευσης περίπου 7,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για διαφθορά στη χώρα.  Η Κομισιόν, ωστόσο, άφησε ανοιχτή την πόρτα για έναν συμβιβασμό βάσει του οποίου η Ουγγαρία θα μπορούσε να λάβει τα χρήματα, εάν αμβλύνει τις ανησυχίες της ΕΕ, λύση στην οποία φαίνεται ότι κατέληξε η Βουδαπέστη. 

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Τζούντιτ Βάργκα, δήλωσε, σε ανάρτησή της στο Facebook, ότι η κυβέρνησή της θα συνάψει συμφωνία με την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. Η ίδια δεσμεύτηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή και επιβολή των δεσμεύσεών του και είπε ότι «υπέβαλε στο Κοινοβούλιο μια πρόταση που τροποποιεί τη νομοθεσία για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και τα καταπιστεύματα δημοσίου συμφέροντος που εκτελούν δημόσια καθήκοντα».

Το ουγγρικό φιορίνι σημείωσε άλμα 1,5% έναντι του ευρώ τη Δευτέρα, καθώς ενισχύθηκε από την προοπτική ότι οι Βρυξέλλες και η Βουδαπέστη θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία για την εκταμίευση των κονδυλίων.  

naftemporiki.gr