Skip to main content

Ούγγρος ΥΠΕΞ για πυρηνικά: «Μην παίζετε γεωπολιτικά γύρω από την Ουκρανία»

Να σταματήσουν να παίζουν με τη γεωπολιτική κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, κάλεσε τις πυρηνικές υπερδυνάμεις, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. 

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανασκόπηση της προόδου στην εφαρμογή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, ο Σιγιάρτο είπε ότι η Ουγγαρία κατανοεί ότι τα κράτη με πυρηνικά όπλα αντιμετωπίζουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως ζήτημα γεωπολιτικής φύσης.

«Και μερικές από αυτές τις υπερδυνάμεις βρίσκονται γεωγραφικά μακριά από το σημείο όπου διεξάγεται ο πόλεμος. Αλλά για εμάς, τις γειτονικές χώρες, αυτό είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας. Γι’ αυτό ζητάμε από όλους τους αρμόδιους παράγοντες: μην παίζετε γεωπολιτικά σε βάρος μας», είπε ο Σιγιάρτο.

Επεσήμανε ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ανέκαθεν έχαναν στο παιχνίδι Ανατολής και Δύσης, αναφέρει το TASS.

«Είμαστε πάντα υπέρ της διατήρησης ενός διαλόγου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ειδικά σε στρατηγικά ζητήματα, όπως η αποφυγή της διάδοσης και της χρήσης πυρηνικών όπλων. Εάν αυτός ο διάλογος δεν συνεχιστεί, σίγουρα θα αυξηθεί ο κίνδυνος περαιτέρω εντάσεων και κλιμάκωσης», προειδοποίησε ο , αναφέρει το Tanjug.

Κάλεσε όλα τα υπογράφοντα μέρη να τηρήσουν τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Πηγή: ertnews.gr