Skip to main content

Τουρκία: Το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά αναχωρεί από την Οδησσό το πρωί της Δευτέρας

Το πρώτο πλοίο που θα εξάγει ουκρανικά σιτηρά θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα στις 08:30, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

«Ο απόπλους του φορτηγού πλοίου Razoni, υπό σημαία Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο με καλαμπόκι, από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό τον Λίβανο θα γίνει στις 08:30», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων «θαλάσσιων διαδρόμων» καθώς «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».

 Χθες ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, είχε δηλώσει ότι είναι πιθανό το πλοίο να αναχωρήσει τη Δευτέρα, λέγοντας ότι το κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη πιθανότατα θα ολοκληρώσει τις τελικές εργασίες στα δρομολόγια εξαγωγής πολύ σύντομα. 

«Υπάρχουν μερικά προβλήματα, μερικά θέματα που συζητούνται με τους Ρώσους», είπε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο κανάλι Kanal 7 την Κυριακή, προσθέτοντας ότι τα πλοία θα πρέπει να ξεκινήσουν να αναχωρούν «το αργότερο μέχρι την Τρίτη».

Έχει περάσει πάνω από μία εβδομάδα αφότου η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία με στόχο να ξεμπλοκαρτιστούν εκατομμύρια τόνοι σιτηρών μέσω τριών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο, κανένα πλοίο δεν έχει αποπλεύσει μέχρι τώρα. 

naftemporiki.gr