Skip to main content

Σκάνδαλο Uber: Επιστολή Κομισιόν στην πρώην Επίτροπο για την ψηφιακή τεχνολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικοινωνήσει με την πρώην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και επικεφαλής της ψηφιακής ατζέντας Νέλι Κρους, μετά από αναφορές ότι άσκησε πιέσεις για λογαριασμό της εταιρείας Uber κατά τη διάρκεια της «περίοδος χαλάρωσης» μετά τη θητεία της ως επίτροπος.

«Η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει επιστολή στον πρώην Αντιπρόεδρο Κρου για διευκρίνιση σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μπάλατς Ουτζβάρι.

Το όνομα της Κρους αναφέρτται σε έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Δημοσιογράφων Ερευνών (ICIJ), η οποία ανέλυσε πάνω από 124.000 έγγραφα από την Uber που καλύπτουν την περίοδο 2013-2017. Ενώ η ίδια έπρεπε να τηρήσει μια περίοδο 18 μηνών μετά τη θητεία της στην Επιτροπή, από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2016, μίλησε με μέλη του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου και προσφέρθηκε να οργανώσει συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ, ισχυρίστηκε ο Guardian την Κυριακή, με βάση την έγγραφα που διέρρευσαν.

 Βρισκόταν σε συνομιλίες για να ενταχθεί στην Uber πριν λήξει η θητεία της – και στη συνέχεια άσκησε κρυφά πιέσεις για την εταιρεία, σε ενδεχόμενη παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας της ΕΕ.

naftemporiki.gr