Skip to main content

ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών δεν θέλουν τον Μπάιντεν για δεύτερη θητεία

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων λένε ότι θα προτιμούσαν κάποιον άλλο εκτός από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφιο του κόμματός τους στις εκλογές του 2024, καταδεικνύοντας τους αντίθετους πολιτικούς ανέμους που αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη και οι Αμερικανοί προβληματίζονται από την απόδοση του προέδρου.

Από το 64% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήθελαν έναν διαφορετικό υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές, το ένα τρίτο ανέφερε την ηλικία του Μπάιντεν ως τον βασικό λόγο. Στα 79 του, ο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Περίπου το 32% των ερωτηθέντων στην έρευνα των New York Times και του Siena College ανέφεραν τις επιδόσεις του προέδρου στη δουλειά, ενώ ένας στους 10 είπε ότι δεν ήταν αρκετά προοδευτικός.

Η υποστήριξη του Μπάιντεν έχει διαβρωθεί μεταξύ των Δημοκρατικών –μόνο το 70% εγκρίνει τώρα τη δουλειά που έχει κάνει — και ιδιαίτερα μεταξύ των ανεξάρτητων, με σχεδόν τους μισούς να λένε ότι αποδοκιμάζουν έντονα τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την θητεία του. Συνολικά, μόνο το ένα τρίτο των Αμερικανών εγκρίνει τις επιδόσεις του Μπάιντεν ως προέδρου, ενώ μόνο το 13% είπε ότι το έθνος ήταν στο σωστό δρόμο – σηματοδοτώντας μια ζοφερή προοπτική που είχε να παρατηρηθεί από την οικονομική κρίση του 2008.

Οι δυσκολίες του Μπάιντεν φαίνεται να συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με παρόμοιες οικονομικές ανησυχίες, με τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων να λένε ότι η οικονομία ήταν «εξαιρετικά σημαντική» για αυτούς. Ο Μπάιντεν έχει δεχθεί επίσης πιέσεις για να αντιμετωπίσει ένα κύμα μαζικών πυροβολισμών και την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση της υπόθεσης Roe v Wade για τις αμβλώσεις, αν και το στενά διχασμένο Κογκρέσο προσφέρει λίγες νομοθετικές ευκαιρίες.

Παρά τις ανησυχίες για την ηλικία και τις επιδόσεις του, ο Μπάιντεν διατηρεί ένα βασικό πλεονέκτημα: οι ψηφοφόροι φαίνεται να αντιπαθούν ακόμη περισσότερο τους πιθανούς ανταγωνιστές του. Εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μπάιντεν ηγείται σταθερά σε μια σειρά πρόσφατων δημοσκοπήσεων του YouGov που τον φέρνουν απέναντι σε πιθανούς αμφισβητίες, όπως η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ Gavin Newsom και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ο προοδευτικός ανεξάρτητος από το Βερμόντ. Ο Μπάιντεν προηγείται ακόμη και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις και εναντίον της Μισέλ Ομπάμα, της δημοφιλούς πρώην πρώτης κυρίας, αν και η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια.

naftemporiki.gr