Skip to main content

Σολτς: Βρισκόμαστε ενώπιον «τεράστιων» οικονομικών προκλήσεων

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε στους δημοσιογράφους ότι η παγκόσμια οικονομία «αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις» που «έχουν μεγάλη σχέση με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», οι οποίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αυτές τις προκλήσεις, είπε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί η σχεδιαζόμενη πράσινη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία και η ΕΕ πρέπει να εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Χθες Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται το β’ στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία και της σημαντικής αύξησης των τιμών.

«Πρόκειται για οικονομική επίθεση του Πούτιν. Το αέριο και η ενέργεια χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον της Γερμανίας», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων, διαβεβαίωσε όμως ταυτόχρονα ότι «η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά η ασφάλεια εφοδιασμού παραμένει εγγυημένη».

Ο κ. Χάμπεκ προειδοποίησε για «σοκ» στην αγορά φυσικού αερίου και για νέες αυξήσεις στις τιμές, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν συνεχίζεται η προμήθεια και η αποθήκευση του φυσικού αερίου, η κατάσταση είναι σοβαρή και έρχεται χειμώνας».

naftemporiki.gr