Skip to main content

Γερμανία: Τελειώνουν τα μπουκάλια μπύρας – Προειδοποιήσεις για «τεταμένη» κατάσταση

Οι γερμανικές ζυθοποιίες προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει έλλειψη φιαλών μπύρας αυτό το καλοκαίρι εν μέσω αυξανόμενου κόστους παραγωγής και έλλειψης οδηγών φορτηγών.

Η κατάσταση είναι «εξαιρετικά τεταμένη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ζυθοποιών στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Η έλλειψη γυάλινων φιαλών θα επηρεάσει κυρίως τις μικρές και μεσαίες ζυθοποιίες, δήλωσε ειδικός του κλάδου. Οι ζυθοποιοί πρέπει να πληρώσουν 80% περισσότερα χρήματα για νέες γυάλινες φιάλες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το κόστος της μπύρας επίσης αυξάνεται.

Ένας από τους λόγους πίσω από την έλλειψη είναι η αύξηση των τιμών της ενέργειας που προκαλεί την αύξηση της τιμής της παραγωγής γυάλινων φιαλών, δήλωσε εκπρόσωπος της βιομηχανίας γυαλιού στην Bild.

Επιπλέον, ο Χόλγκερ Έιχελε της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ζυθοποιών είπε ότι η έλλειψη οδηγών φορτηγών καθιστά δυσκολότερη τη διατήρηση των αλυσίδων εφοδιασμού. Ως αποτέλεσμα, είπε ότι το κόστος των νέων γυάλινων φιαλών είχε σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Ακολουθεί τις προειδοποιήσεις ότι το κόστος της γερμανικής μπύρας μπορεί να αυξηθεί έως και 30%, επίσης λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Η έλλειψη φιαλών είναι πιθανό να πλήξει περισσότερο τις μικρότερες ζυθοποιίες, επειδή συνήθως οι μεγαλύτερες εταιρείες προμηθεύονται πρώτες.

Ο κ. Έιχελε είπε ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούσαν να κάνουν οι Γερμανοί ήταν να επιστρέψουν τα γυάλινα μπουκάλια στους λιανοπωλητές όσο το δυνατόν γρηγορότερα, συμβουλεύοντας τους καταναλωτές να μην «αποθηκεύουν άδεια στο υπόγειο».

Τα γυάλινα μπουκάλια, που είναι κοινά στη Γερμανία, πωλούνται με μια μικρή προκαταβολή και όσοι πίνουν μπύρα μετά τα επιστρέφον για… ανεφοδιασμό.

Τα κουτάκια, που χρησιμοποιούνται αλλού στον κόσμο, είναι πολύ λιγότερο κοινά και πολλά ζυθοποιεία χρησιμοποιούν προσαρμοσμένα μπουκάλια που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC