Skip to main content

Lafarge: Αποφασίζει το γαλλικό Εφετείο για «συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Εφετείο του Παρισιού εκδίδει την απόφασή του την Τετάρτη 18 Μαΐου σχετικά με την ισχύ του κατηγορητηρίου για «συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge για τις δραστηριότητές της μέχρι το 2014 στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017, η Lafarge θεωρείται ύποπτη ότι κατέβαλε το 2013 και το 2014, μέσω της θυγατρικής της Lafarge Cement Syria (LCS), σχεδόν 13 εκατομμύρια ευρώ σε τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS), καθώς και μεσάζοντες, προκειμένου να διατηρηθεί η δραστηριότητα εργοστασίου τσιμέντου στη Συρία καθώς η χώρα βυθιζόταν σε πόλεμο.

Ο όμιλος είχε επενδύσει 680 εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή αυτού του χώρου, που ολοκληρώθηκε το 2010. Αμφισβητούσε πάντα κάθε ευθύνη για τον προορισμό αυτών των πληρωμών σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η ομάδα είχε λάβει από το Εφετείο του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2019 την ακύρωση του κατηγορητηρίου της το 2018 για «συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Όμως, τον Σεπτέμβριο του 2021, το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο γαλλικό δικαστικό δικαστήριο, ανέτρεψε αυτή την απόφαση του Εφετείου, καθώς και τη διατήρηση του κατηγορητηρίου της ομάδας για «έκθεση ζωών άλλων σε κίνδυνο». Είχε παραπέμψει αυτές τις δύο ερωτήσεις στο ανακριτικό τμήμα, σε διαφορετική σύνθεση, επιβεβαιώνοντας και το κατηγορητήριο της τσιμεντοβιομηχανίας για «χρηματοδότηση τρομοκρατίας».

naftemporiki.gr