Skip to main content

Οι Γάλλοι αποδοκιμάζουν τα σχέδια Μακρόν για το συνταξιοδοτικό

Δύο από τα πιο κρίσιμα και αμφιλεγόμενα ζητήματα της πρώτης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν ήταν το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό. Οι Γάλλοι αντέδρασαν και στις δύο περιπτώσεις με μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργίες. Τώρα και εν όψει της -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- διαφαινόμενης δεύτερης θητείας του, ο Μακρόν υπόσχεται μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.

Ούτε τώρα όμως βρίσκει αποδοχή στους Γάλλους συνταξιούχους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV και την «L’Express» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, οι Γάλλοι έχουν γενικά μάλλον αρνητική άποψη για το έργο που παρουσίασε ο απερχόμενος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη.

Τα δύο τρίτα των Γάλλων (66%) πιστεύουν ότι το έργο του 2022 δεν είναι «ούτε καινοτόμο ούτε ρηξικέλευθο». Η μεγάλη πλειοψηφία (61%) πιστεύει ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Γάλλων και ότι δεν θα βελτιώσει την καθημερινότητα των Γάλλων και το 56% ότι δεν θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα Γάλλους (78%) πιστεύουν ότι σε περίπτωση επανεκλογής, η δεύτερη θητεία του θα είναι συνέχεια της πρώτης. Κρίνουν ότι το πρόγραμμά του στρέφεται περισσότερο προς τα…δεξιά.

Στις λεπτομέρειες του προεκλογικού προγράμματος Μακρόν, είναι η πρόταση να πιέσει το νόμιμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, που κρίνεται το αρνητικά: το 69% των Γάλλων είναι αντίθετο σε αυτό. Και είναι, αναπάντεχα, το πιο διχαστικό μέτρο με τους πιθανούς ψηφοφόρους της υποψήφιας των Ρεπουμπλικανών (LR) Βαλερί Πεκρές που είναι πιο ευνοϊκά διακείμενοι προς αυτό (61%).

Το προηγούμενο σχέδιο μεταρρύθμισης από την πλευρά του προέβλεπε μια «κομβική ηλικία» στα 64 χρόνια, πιο ευέλικτη αλλά λιγότερο σαφή, καθώς και τη δημιουργία ενός καθολικού συστήματος στο οποίο όλα τα ειδικά συστήματα και ταμεία θα συγχωνεύονταν.

Από την άλλη, η πλειονότητα των Γάλλων, μερικές φορές πολύ μεγάλη, κρίνει θετικά τις υπόλοιπες προτάσεις που αναφέρθηκαν, και ειδικότερα αυτές για την αγοραστική δύναμη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.100 ευρώ για πλήρη ένσημα και έτη (88% υπέρ), την απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς έως 150.000 ευρώ ανά παιδί (84%) ή την κατάργηση των δικαιωμάτων (83%). .

Σημάδι και εδώ της ευαισθησίας του θέματος, που αυξήθηκε περαιτέρω με τις αποκαλύψεις του βιβλίου του Βικτόρ Καστανέ για το γηροκμείο Orpea (Ορπέα), σχεδόν όλοι οι Γάλλοι (92%) υποστηρίζουν την πρόταση για πρόσληψη 50.000 νοσοκόμων και φροντιστών σε οίκους ευγηρίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr