Skip to main content

ΟΗΕ: Πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη, με την κλίμακα της ανθρωπιστικής καταστροφής να δείχνει ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης καθώς η Μόσχα πιέζει την επίθεσή της με βομβαρδισμούς πυραύλων και πυρά πυροβολικού.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τόσο καταστροφικός που 10 εκατομμύρια έχουν τραπεί σε φυγή—είτε εκτοπισμένοι εντός της χώρας είτε ως πρόσφυγες στο εξωτερικό», δήλωσε την Κυριακή ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του προπολεμικού πληθυσμού της χώρας έχει εκριζωθεί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε την Κυριακή τη «βίαιη επίθεση κατά της Ουκρανία, μια παράλογη σφαγή όπου ο όλεθρος και οι φρικαλεότητες επαναλαμβάνονται καθημερινά» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος σε «αυτόν τον αποκρουστικό πόλεμο». Ο Πάπας, μιλώντας από ένα παράθυρο με θέα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αφού απήγγειλε την καθιερωμένη μεσημεριανή προσευχή, συνέχισε την πρακτική του να μην κατονομάζει τη Ρωσία ως επιτιθέμενο στον πόλεμο, αλλά τόνισε τη φρίκη που έχει προκαλέσει η εισβολή στον ουκρανικό πληθυσμό.

«Αυτή την εβδομάδα πύραυλοι και βόμβες έπληξαν πολίτες, ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους μητέρες», είπε ο Πάπας. «Πολλοί παππούδες και γιαγιάδες, άρρωστοι και φτωχοί, χωρισμένοι από τις οικογένειές τους, πολλά παιδιά και εύθραυστοι άνθρωποι παραμένουν να πεθαίνουν κάτω από τις βόμβες».

Περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, κυρίως γυναίκες και παιδιά με προορισμό την Πολωνία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που λέει ότι ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να φτάσει τα 4 εκατομμύρια. Η ροή των ανθρώπων μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά εξακολουθεί να ξεπερνά τους 50.000 πρόσφυγες την ημέρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr