Skip to main content

Για παγκόσμια επισιτιστική κρίση λόγω λιπασμάτων κάνει λόγο Ρώσος μεγιστάνας

Για παγκόσμια επισιτιστική κρίση προειδοποιεί πλησιάζει αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία επειδή οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύονται  με τους αγρότες να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά δήλωσε ο Ρώσος μεγιστάνας Αντρέι Μελνιτσένκο που δραστηριοποιείται στον χώρο των λιπασμάτων και του άνθρακα.

Πλέον, αυξάνονται συνεχώς οι Ρώσοι ολιγάρχες που καλούν τον Πούτιν, να σταματήσει τον πόλεμο, καθώς πλήττονται λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

«Ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα», είπε ο Μιλιτσένκο, ιδρυτής της EuroChem, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων της Ρωσίας, αναφέρει το Reuters.

Ο Πούτιν είπε την περασμένη Πέμπτη ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν παγκοσμίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των λιπασμάτων, εάν η Δύση δημιουργούσε προβλήματα στις εξαγωγές τους, που αντιπροσωπεύουν το 13% της παγκόσμιας παραγωγής.

Πάντως, το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, εχει ήδη επιβάλλει  στους παραγωγούς λιπασμάτων της χώρας να σταματήσουν προσωρινά τις εξαγωγές.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός ποτάσας, φωσφορικών και αζωτούχων λιπασμάτων. 

 Οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που είχαν ήδη διαταραχθεί από τον COVID-19  δέχονται ακόμη ένα χτύπημα Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προκαλώντας άλμα στον παγκόσμιο υποσιτισμό, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr