Skip to main content

Τζόνσον: Ζητά πίεση στη Ρωσία ενόψει του ταξιδιού σε Πολωνία- Εσθονία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «συνεχίσει να ασκεί τη μέγιστη πίεση» στη Ρωσία.

Στο μεταξύ σήμερα ετοιμάζεται να πετάξει στην Πολωνία και την Εσθονία όπου θα συναντήσει τους ηγέτες των δύο χωρών για να συζητήσουν την απάντηση στην εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας, καθώς και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και θα συναντήσει βρετανικά στρατεύματα που υπηρετούν στην Εσθονία – η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία.

Πριν από το ταξίδι, ο Τζόνσον δήλωσε: «Μαζί με όλους τους διεθνείς συμμάχους μας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ασκεί τη μέγιστη πίεση στο καθεστώς του Πούτιν για να διασφαλίσει ότι αισθάνεται τις συνέπειες των πράξεών του στην Ουκρανία. Μιλάμε με μία φωνή όταν λέμε ότι ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει».

Το πώς θα βοηθηθούν καλύτερα οι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορεί να είναι ένα θέμα που θα συζητήσει ο Τζόνσον στη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του την Τρίτη. Η Πολωνία λέει ότι προσπαθεί να διαχειριστεί περισσότερους από 300.000 ανθρώπους που έχουν διαφύγει από την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει εκκλήσεις να καταστήσει πιο σαφείς τους κανόνες βίζας και να υιοθετήσει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δέχεται Ουκρανούς πρόσφυγες για έως και τρία χρόνια, χωρίς να τους ζητά να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.  Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε ότι δεν θα καταρηγθεί η υποχρέωση της βίζας για τους Ουκρανούς που φεύγουν από τη σύγκρουση, αλλά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επεκτείνει τους κανόνες στα «άμεσα μέλη της οικογένειας» για να επιτρέψει στους Ουκρανούς να «αναζητούν καταφύγιο» στη Βρετανία.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr