Skip to main content

Πρώην εκπρόσωπος της Μέρκελ: «Δεν είπα ποτέ ψέματα»

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για 11 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα δεν έδωσε  ποτέ συνεντεύξεις. Ο 61χρονος Ζάιμπερτ μίλησε τώρα για πρώτη φορά στο περιοδικό Süddeutsche Zeitung Magazin.

Ο Ζάιμπερτ λέει ότι δεν είπε ποτέ ψέματα στα 11 χρόνια που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η αλήθεια είναι το απόλυτο μέτρο», είπε στο περιοδικό. Ακόμα κι αν «δεν συνιστάται να λέμε όλα όσα ξέρουμε». «Για κάποια πράγματα χρειάζεσαι τον κατάλληλο χρόνο, τις κατάλληλες συνθήκες», εξήγησε ο Ζάιμπερτ.

Παραδέχεται ότι δεν έβρισκε πάντα τις κατάλληλες λέξεις όλα αυτά τα χρόνια. «Δεν μπορείς να περάσεις τόσα χρόνια χωρίς να κάνεις λάθη», είπε, προσθέτοντας: «Συχνά έχω διαπιστώσει ότι τα λάθη μου είναι ίσως και χειρότερα από ό,τι νόμιζα . Προφανώς είμαι ο τύπος που αγωνιώ για τέτοια πράγματα».

Το 2010, ο  Ζάιμπερτ ,πρώην δημοσιογράφος και συντονιστής του “heute-Nachrichten” και του “heute-Journal” έγινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επικεφαλής του γραφείου τύπου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης . Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με την Καγκελάριο.

Οι επισκέψεις στο Αφγανιστάν ήταν αξέχαστες. «Πετάξαμε από το Ουζμπεκιστάν με ελικόπτερο. Οι πυροβολητές είχαν έτοιμα τα πολυβόλα, ο πιλότος άλλαζε συνεχώς ύψος, έτσι ώστε να μην είμαστε τόσο εύκολος στόχος», λέει.

Πέρυσι δεν μπόρεσε να αποχαιρετήσει δια ζώσης τους συνεργάτες του στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Τύπου λόγω της πανδημίας. Έπρεπε λοιπόν να αποχαιρετήσει σε τηλεδιασκέψεις. «Τι κρίμα μετά από τόσα χρόνια», είπε.

Ο Ζάιμπερτ διατηρεί χαμηλό προφίλ σχετικά με τα επαγγελματικά σχέδια. «Πάνω από όλα, έχω την αίσθηση ότι θέλω να κάνω κάτι νέο για μένα, κάτι όπου μπορώ να μάθω ξανά και αυτό είναι εξίσου ικανοποιητικό με τις προηγούμενες δουλειές μου».

Οι συνάδελφοί του στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Τύπου του χάρισαν ενα παντελόνι για τζόκινγκ ως αποχαιρετιστήριο δώρο, «για να χαλαρώσει», όπως είπαν. «Και ένα φωτογραφικό άλμπουμ. Καθώς το ξεφυλλίζω, δύσκολα πιστεύω ότι αυτή ήταν  η ζωή μου εδώ και 11 χρόνια».