Skip to main content

«Σύμπνοια και σύγκλιση απόψεων» στη συνάντηση Μακρόν-Σολτς

Ο διάδοχος της Άγκελα Μέρκελ, Όλαφ Σολτς, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Καγκελάριος στο Παρίσι σήμερα και συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Ο Σολτς είπε ότι η ανάπτυξη και η «ευρωστία των οικονομικών» δεν είναι έννοιες ασύμβατες, ενώ η Γαλλία επιθυμεί να «επανεξετάσει» τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάνθηκε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ότι οι πρώτες του ανταλλαγές με τον νέο γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς αντανακλούσαν «μια σταθερή σύγκλιση απόψεων» και «την επιθυμία να κάνουμε τις δύο χώρες μας να συνεργαστούν».

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, μια «κοινή απάντηση στα μεταναστευτικά ζητήματα», τη σχέση με την Αφρική καθώς και αυτή με την Κίνα, μετά το γεύμα των δύο ηγετών.

Ανάπτυξη και δημοσιονομική συγκράτηση, οι προτεραιότητες της Γερμανίας

Ο Όλαφ Σολτς από την πλευρά του δήλωσε ότι η ανάπτυξη και η «ευρωστία των οικονομικών» δεν ήταν ασύμβατες, τη στιγμή που η Γαλλία ήθελε να «αναθεωρήσει» τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ για να απελευθερώσει νέες οικονομικές δυνατότητες.

«Είναι θέμα διατήρησης αυτής της ανάπτυξης που δημιουργήθηκε από το σύμφωνο ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, πρέπει να εργαστούμε για την ευρωστία των οικονομικών μας. Δεν είναι αντιφατικό. Για μένα, αυτές είναι οι δύο πλευρές της ίδιας προσπάθειας», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro