Skip to main content

Τυνησία: Οριστική θεωρείται η νίκη του αντιισλαμιστή υποψηφίου για την Προεδρία

Ο Τύπος της Τυνησίας χαιρετίζει την «ψήφο ελπίδας» μετά την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, με τον Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι να διεκδικεί τη νίκη και τον αντίπαλό του και απερχόμενο πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι να την αμφισβητεί.

Στηριζόμενη στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα, οι οποίες δίνουν νικητή τον πρώην υπουργό του πατέρα της τυνησιακής ανεξαρτησίας Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, η εφημερίδα La Presse έχει τίτλο «Ο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι πρόεδρος».

Ωστόσο, η εφημερίδα παραδέχεται ότι εκκρεμεί η επίσημη ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής για την ετυμηγορία της κάλπης.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι κάνει λόγο για «ψήφο ελπίδας» ώστε «να γυρίσει οριστικά η σελίδα του θλιβερού και επώδυνου δικτατορικού παρελθόντος», τέσσερα χρόνια μετά την εξέγερση του Ιανουαρίου 2011, η οποία εξεδίωξε από την εξουσία τον Ζίν Ελ Αμπίντιν Μπεν Αλί, αναφέροντας παράλληλα τα οικονομικά προβλήματα τα οποία παραμένουν.

Η εφημερίδα Tunis Hebdo, η οποία έχει κεντρικό τίτλο το προσωνύμιο του Καϊντ Εσέμπσι, «Μπαζμπούζ», θέτει έμφαση στα προβλήματα της οικονομίας και στην ανεργία, κυρίως των νέων πτυχιούχων, οι οποίοι αποτέλεσαν και τον πυρήνα της εξέγερσης.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «ιστορική» την ψηφοφορία. «Η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών αυτών ενισχύει το κύρος της Τυνησίας, της μόνης χώρας της “αραβικής άνοιξης” που ξέφυγε από τα προβλήματα».

Σύμφωνα με την Essabah Hebdo, «Και Τώρα, Δουλειά».

«Αυτό που επιθυμούμε, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, είναι ο εκλεγείς να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», αναφέρει η εφημερίδα.

Ο κ. Μαρζούκι, αντίπαλος του κ. Εσέμπσι, είναι επίσης κοσμικός, κεντροαριστερού προσανατολισμού, ωστόσο έχει συνεργαστεί με τους ισλαμοσυντηρητικούς, προερχόμενους από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, του κόμματος Ενάχντα (Αναγέννηση).