Skip to main content

H αντίδραση της Άγκυρας στην καταδίκη των πέντε για τη δολοφονία Κασόγκι

Η καταδίκη πέντε ατόμων σε θανατική ποινή για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της χώρας στην Τουρκία, δεν ικανοποίησε την Άγκυρα. 

«Η απόφαση είναι κατώτερη των προσδοκιών» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας πως δεν έχει βρεθεί ακόμη το πτώμα, ούτε έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποιοι διέταξαν την δολοφονία. 

Ο Κασόγκι, σφοδρός επικριτής της βασιλής οικογένειας και αρθρογράφος στην Washington Post, δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από ομάδα Σαουδαραβών πρακτόρων. Αρχικά το Ριάντ είχε επιχειρήσει να αρνηθεί την όποια ανάμειξη και στη συνέχεια οι εξηγήσεις που έδωσε για μία «ανάκριση, που πήγε λάθος» πυροδότησαν διεθνή κατακραυγή.

Ο εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας υπό τη διεθνή πίεση έκανε λόγο για «αδίστακτη επιχείρηση» και οδήγησε σε δίκη 11 άτομα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν κατονομαστεί. Οι υποψίες ότι ήταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που έδωσε την εντολή, ήταν από την πρώτη στιγμή εντονότατες. Ο ίδιος ο de facto ηγέτης του βασιλείου το αρνείται κατηγορηματικά. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ανέλαβε μόνο το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί ως αρχηγού του κράτους.  

naftemporiki.gr