Skip to main content

Ισραήλ: Αφίχθη στο Τελ Αβίβ η πρώτη επίσημη κυβερνητική αντιπροσωπεία του Μπαχρέιν

Η πρώτη επίσημη κυβερνητική αντιπροσωπεία του Μπαχρέιν αφίχθη σήμερα Τετάρτη στο Ισραήλ, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να διευρύνουν τη συνεργασία που έχει προωθήσει η Ουάσιγκτον σε μία συμμαχία κατά του Ιράν και σε μία δυνητικά οικονομική μεταξύ τους σχέση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντουλατίφ Αλ-Ζαγιανί ηγήθηκε της αντιπροσωπείας στην πτήση με αριθμό GF972 της Gulf Air -μια αναφορά σε τηλεφωνικό κωδικό του Ισραήλ- στην πρώτη εμπορική πτήση της αεροπορικής εταιρείας προς το Τελ Αβίβ.

Ο Αλ-Ζαγιανί πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Αλόν Ουσπίζ, δήλωσε στο ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο ότι οι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται για τα μνημόνια συμφωνίας που υπεγράφησαν τον Οκτώβριο στη Μανάμα και αφορούν τα αεροπορικά ταξίδια, την παροχή βίζας και το άνοιγμα πρεσβειών.

Ο απεσταλμένος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Αβί Μπέρκοβιτς, βρισκόταν επίσης στην πτήση που πέταξε πάνω από τη Σαουδική Αραβία, η οποία μέχρι στιγμής αντιστέκεται στις εκκλήσεις των ΗΠΑ για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Από τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση Τραμπ προώθησε συμφωνίες με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, σε μια στρατηγική ευθυγράμμιση ενάντια στο Ιράν.

Η αλλαγή αυτή έχει εξοργίσει τους Παλαιστίνιους που έχουν απαιτήσει περισσότερη κρατική διαπραγμάτευση, πριν από οποιαδήποτε τέτοια περιφερειακή προσέγγιση.

Αν και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει ότι οι περισσότερες χώρες σκέφτονται να εξομαλύνουν τους δεσμούς με το Ισραήλ, οι περαιτέρω εξελίξεις μοιάζουν απίθανες πριν ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του και εφαρμόσει την πολιτική της κυβέρνησής του για το Ιράν.

Πηγή: Reuters