Skip to main content

Ιταλία: Διευρύνεται η χρήση του Green Pass σε τρένα, αεροπλάνα και πλοία

Η Ιταλία διεύρυνε τη χρήση του πιστοποιητικού υγείας (Green Pass) την Τετάρτη, καθιστώντας το υποχρεωτικό στα ταξίδια με τρένα υψηλής ταχύτητας, αεροπλάνα, πορθμεία και πούλμαν για διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Το Green Pass είναι ένα ψηφιακό ή έντυπο πιστοποιητικό που δείχνει εάν κάποιος έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19, έχει βρεθεί αρνητικός σε τεστ ή ανάρρωσε πρόσφατα από τον ιό.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εισήγαγε το πάσο νωρίτερα το καλοκαίρι για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αρχικά χρειάστηκε να εισέλθουν σε πολλούς χώρους πολιτισμού και αναψυχής, αλλά το πεδίο εφαρμογής του διευρύνθηκε σταδιακά.

Το σχέδιο έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από ορισμένους Ιταλούς που θεωρούν ότι παραβιάζει τις ελευθερίες και οι αντίπαλοι έχουν δεσμευτεί να εμποδίσουν την κίνηση των σιδηροδρόμων στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αργότερα την Τετάρτη.

Ωστόσο, με το 70,1% όλων των Ιταλών άνω των 12 ετών να είναι πλήρως εμβολιασμένο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων φαίνεται να υποστηρίζει τον εμβολιασμό και τη χρήση του Green Pass.

«Έχουν δίκιο να ζητούν ένα Green Pass. Αν δεν θέλετε να κάνετε το εμβόλιο, τότε μείνετε στο σπίτι και μην ταξιδέψετε», είπε η κάτοικος της Ρώμης, Αλέσια Κολόμπι, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο κατήγγειλε την Τρίτη αυτό που αποκάλεσε «κλίμα μίσους» ενάντια στην εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19, αφού αυτός και ένας αριθμός άλλων πολιτικών και ιατρικών εμπειρογνωμόνων δέχθηκαν απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη πει ότι οι εκπαιδευτικοί θα χρειαστούν το Υγειονομικό Πιστοποιητικό Green Pass όταν τα σχολεία ανοίξουν ξανά αυτόν τον μήνα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος σε οποιονδήποτε εργάζεται στο δημόσιο ή σε σούπερ μάρκετ.

Περίπου 129.221 άνθρωποι έχδουν τη ζωή τους από τον κοτωνοϊό στην Ιταλία από την έναρξη της πανδημίας πέρυσι, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός νεκρών στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία. Τα νέα κρούσματα διατηρήθηκαν σχετικά σταθερά τον Αύγουστο, αλλά οι γιατροί φοβούνται ότι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Delta θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αύξηση των λοιμώξεων τις επόμενες εβδομάδες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters