Skip to main content

Γερμανία: Η Ρωσία να σεβαστεί την ενότητα της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ υπενθύμισε στις ρωσικές αρχές τη δέσμευσή τους ότι θα σεβαστούν «την ενότητα της Ουκρανίας», την επομένη των εκλογών στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες, κατά τις οποίες αναδείχθηκαν νικητές οι φιλορώσοι αντάρτες.

«Θα κρίνουμε τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν βάσει των δηλώσεών τους, σύμφωνα με τις οποίες η ενότητα της Ουκρανίας δεν θα διακυβευτεί», δήλωσε ο κ. Στάινμαγερ, σε μια πρώτη αντίδραση στις «εκλογές».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι οι «αποκαλούμενες εκλογές» οι οποίες κρίνονται παράνομες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και της Μόσχας.

Ο κ. Στάινμαγερ επανέλαβε τις δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι, νέας επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., η οποία το βράδυ είχε υπογραμμίσει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ παραμένουν ο «νόμιμος τρόπος» ανάδειξης των τοπικών αρχών στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αποσχιστών.«

«Λαϊκή νομιμοποίηση»

Η Μόσχα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι σέβεται τα αποτελέσματα των εκλογών και εκτιμά, σε αντίθεση με τις χώρες της Δύσης, ότι η ψηφοφορία αποτελεί «ένα από τα βασικά σημεία των συμφωνιών του Μινσκ» και επιτρέπει τη νομιμοποίηση των αποσχιστικών αρχών, τις οποίες η Ρωσία θεωρεί απλώς αυτονομιστικές.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν, οι νέες αρχές των περιοχών αυτών έχουν πλέον «λαϊκή νομιμοποίηση» να διαπραγματευτούν με τις κεντρικές ουκρανικές αρχές.

Χωρίς να προκαλέσει έκπληξη, η ψηφοφορία που διεξήχθη στα εδάφη αυτά – δηλαδή στο ήμισυ της περιοχής του Ντονέτσκ και σε μικρό μέρος της περιοχής του Λουχάνσκ – ανέδειξε νικητές τα στελέχη των ανταρτών που ηγήθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού των αποσχιστικών κινημάτων.

Η Ε.Ε. χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «νέο εμπόδιο» στην εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία, ύστερα από σύγκρουση τουλάχιστον έξι μηνών με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, ενώ οι αρχές του Κιέβου τη χαρακτήρισαν «φάρσα».