Skip to main content

Αναστάσιος Βεκρής: Η αισθητική χειρουργική καταγράφει αύξηση εσόδων 12% διεθνώς κάθε χρόνο

Τι σημαίνει στην ουσία πλαστική χειρουργική και σε ποιους απευθύνεται

Με αφορμή ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο αναφορικά με την πλαστική χειρουργική, στο οποίο ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Βεκρής και η επιστημονική του ομάδα εξήγησαν σε δημοσιογράφους και νέους επιστήμονες τους «μύθους και τις αλήθειες» που ακολουθούν την πλαστική χειρουργική καθώς και τις πιθανές «κακοτοπιές» που μπορεί να συναντήσει κανείς από μη επαγγελματίες που «καπηλεύονται» το χώρο, η «Ν» έθεσε μερικά καίρια ερωτήματα στον ειδικό για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας.

Ο Δρ. Βεκρής μας εξήγησε τι σημαίνει στην ουσία πλαστική χειρουργική και σε ποιους απευθύνεται ενώ, όπως ανέφερε η αισθητική χειρουργική παρουσιάζει οικονομική αυξητική δυναμική τα τελευταία χρόνια διεθνώς.

Botox ή Fillers: Ποια είναι η διαφορά και τι αφορά η κάθε θεραπεία;

Ξεχωρίσατε τα δύο πιο περιζήτητα υλικά για τις θεραπείες προσώπου! Πριν σας πω τη βασική διαφορά τους να σας τα συστήσω με δυο λόγια.

Το Botox, η βοτουλινική τοξίνη Α όπως το ονομάζουμε επιστημονικά, είναι μία από τις κορυφαίες θεραπείες αντιγήρανσης για το άνω μέρος του προσώπου. Η εφαρμογή του σβήνει τις ρυτίδες έκφρασης στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το πόδι της χήνας. Αλλά η χρήση του δεν περιορίζεται εκεί. Το Botox σήμερα έχει πολλές ακόμη εφαρμογές, τόσο αισθητικές, όπως για παράδειγμα η διόρθωση του gummy smile (ουλικό χαμόγελο) ή των bunny lines στη μύτη, όσο και ιατρικές, όπως είναι η αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα.

Από την άλλη μεριά, το υαλουρονικό οξύ ανήκει στις γλυκοζαμινογλυκάνες, είναι ένα είδος σάκχαρου, και βρίσκεται φυσικά στον οργανισμό μας. Το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιούμε στα fillers είναι συνθετικό υλικό που διατίθεται σε διαφορετική σύνθεση και μοριακό βάρος ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται. Ένα από τα μοναδικά του χαρακτηριστικά είναι ότι κάθε του μόριο μπορεί να συγκρατήσει έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό ως ενυδατικός παράγοντας. Γενικά, πρόκειται για ένα πραγματικό «πολυεργαλείο»: μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε βαθιές ρυτίδες ή ουλές, να προσθέσουμε όγκο σε συγκεκριμένα σημεία ή να αλλάξουμε το περίγραμμα του προσώπου ή ακόμη και να προβούμε σε αναίμακτη ρινοπλαστική.

Για να καταλήξω όμως στην καρδιά της ερώτησής σας, το Botox εφαρμόζεται για να μειώσει την κινητικότητα ενός μυ και άρα να μαλακώσει ρυτίδες έκφρασης ενώ το υαλουρονικό οξύ γεμίζει τις πιο βαθιές στατικές ρυτίδες και δίνει όγκο σε επιλεγμένα σημεία, ενώ σε άλλες του χρήσεις προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και σύσφιξη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, για να επιτύχουμε ένα συνολικά ανανεωμένο πρόσωπο, χρειάζεται συνδυασμός Botox και υαλουρονικό.

Ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα από μια θεραπεία ομορφιάς για τη θεραπευόμενη και ποιο για τον γιατρό;

Για μένα, το αποτέλεσμα από μια θεραπεία προσώπου πρέπει να αφήνει ικανοποιημένο τόσο τον γιατρό όσο και την/τον ασθενή. Η θεραπεία πρέπει να επιτελεί τον σκοπό της, η ενδιαφερόμενη να νιώθει καλά με το αποτέλεσμα κοιτάζοντας την εικόνα της στον καθρέφτη και ο γιατρός να αισθάνεται ότι έχει κάνει σωστά τη δουλειά του, τηρώντας τις ισορροπίες και ασκώντας με τον καλύτερο τρόπο την ιατρική του επιστήμη.

Από ποια ηλικία ένας άνδρας ή μια γυναίκα μπορούν να προβούν σε θεραπείες ομορφιάς και τι πρέπει να γνωρίζουν;

Δεν μπορώ να σας δώσω εδώ μια συγκεκριμένη απάντηση αφού κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή ιατρική περίπτωση. Στον Όμιλο της Cosmetic Derma Medicine που εκπροσωπώ, οι θεραπείες ομορφιάς που εφαρμόζονται σε ανήλικα άτομα είναι περιορισμένες και κυρίως αφορούν σε καθαρισμό προσώπου, θεραπείες για την ακμή και Laser αποτρίχωσης. Από κει και πέρα, στους ενήλικες ασθενείς, έχουν περάσει από τις 15 κλινικές μας άνθρωποι από 18 έως 90 ετών. Χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν ένας 90χρονος κύριος από την Αγγλία που απευθύνθηκε στην Advanced Hair Clinics, μία από τις κορυφαίες κλινικές του Ομίλου μας, για μεταμόσχευση μαλλιών! Στο πρώτο follow up που κάναμε μετά την επέμβαση, μας είπε ότι ήταν πραγματικά η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του γιατί έκανε κάτι πραγματικά για τον εαυτό του.

Σας το λέω αυτό γιατί θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι θεραπείες προσώπου, σώματος και μαλλιών δεν έχουν ηλικιακούς περιορισμούς. Για να είναι όμως πραγματικά επιτυχημένες, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει ακριβώς ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Εάν ο γιατρός του μιλήσει με ειλικρίνεια, χωρίς να δημιουργεί υπερβολικές προσδοκίες, ο ασθενής θα είναι ευχαριστημένος από την εικόνα του και από την απόφαση που πήρε.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται μια ενέσιμη θεραπεία;

Η βασική αντένδειξη είναι αν καταλάβει ο γιατρός ότι η ενδιαφερόμενη ή ο ενδιαφερόμενος δεν πρόκειται να μείνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα γιατί έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Σε αυτήν την περίπτωση, ως γιατρός, είναι υποχρεωμένος να αποτρέψει τον ασθενή από τη θεραπεία.

Υπάρχουν βέβαια και αμιγώς ιατρικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν, μόνιμα ή παροδικά, μία ενέσιμη θεραπεία. Για παράδειγμα στις εγκύους και τις θηλάζουσες γυναίκες δεν επιτρέπονται οι θεραπείες με ενέσιμα, όπως και πολλές άλλες θεραπείες, για προληπτικούς λόγους. Επίσης κάποιες ενέσιμες θεραπείες δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε περίπτωση δερματολογικών προβλημάτων, όπως όταν υπάρχει ενεργός έρπης, ψωρίαση ή κάποια άλλη νόσος του δέρματος.

Τι θέλει να «φτιάξει» ή να αλλάξει στην εμφάνισή της μια γυναίκα συνήθως;

Οι περισσότερες γυναίκες που έρχονται στις κλινικές μας προτιμούν τις θεραπείες με Botox και υαλουρονικό οξύ για να λειάνουν τις ρυτίδες του προσώπου ή να αναδείξουν κάποια χαρακτηριστικά, όπως τα χείλη ή τα ζυγωματικά.

Πέρα από τις ενέσιμες θεραπείες, πολλές γυναίκες αγαπούν το Fractional Laser και τα χημικά πίλινγκ που ανανεώνουν την επιδερμίδα και σβήνουν μικρές γραμμές, κηλίδες και σημάδια ακμής, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα νήματα που χαρίζουν αποτέλεσμα lifting, προσφέροντας σύσφιξη και ανόρθωση στο πρόσωπο.

Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες  σώματος, η πιο δημοφιλής είναι αναμφίβολα η Laser αποτρίχωση, αλλά και θεραπείες για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους όπως η Laser Λιποαναρρόφηση SmartLipo.

Οι άνδρες στην Ελλάδα έχουν αποδεχθεί τα τελευταία χρόνια τις θεραπείες ομορφιάς;

Θα σας ξάφνιαζε αν βλέπατε το ποσοστό των ανδρών που επισκέπτονται τις κλινικές μας! Οι άντρες ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια να έρχονται για Laser αποτρίχωση στο σώμα ή το πρόσωπο και πλέον επιλέγουν επίσης πολλές θεραπείες προσώπου και σώματος. Μάλιστα, μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες στους άντρες είναι το Brotox: πρόκειται για την ανδρική εκδοχή του πασίγνωστου Botox αλλά σε διαφορετική δοσολογία, σύμφωνα με τις ανάγκες του ανδρικού προσώπου.

Να σας πω την αλήθεια, χαίρομαι που τους βλέπω να κυκλοφορούν στις κλινικές γιατί είναι ακομπλεξάριστοι και προσφέρουν στο δέρμα τους μία φροντίδα που θα το βοηθήσει να παραμείνει για πολλά χρόνια νεανικό και υγιές!

Επιπλέον, υπάρχει τεράστια αύξηση και στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών καθώς η τριχόπτωση και η αραίωση μαλλιών αποτελούν σημαντικό πλήγμα της ανδρικής αυτοπεποίθησης.

Εκτός από το να αποκτήσουμε ένα λαμπερό και νεανικό στην όψη πρόσωπο, οι ενέσιμες θεραπείες βοηθούν και στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων όπως η εφίδρωση, η ακμή, η εξάλειψη ενός χηλοειδούς κλπ. Που χρησιμοποιούνται με πολύ καλά αποτελέσματα οι θεραπείες αυτές;

Ως πλαστικός χειρουργός και μάλιστα με εξειδίκευση στη θεραπεία εγκαυμάτων θα σας πω ότι η πλαστική χειρουργική και η δερματολογία μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων, επιτελώντας ένα πολύ σημαντικό έργο για τους ασθενείς.

Επειδή όμως αναφερθήκατε στις ενέσιμες θεραπείες μπορώ να σας δώσω μερικά παραδείγματα προβλημάτων όπου έχουν σημαντικό αποτέλεσμα. Το ένα είναι η έγχυση υαλουρονικού οξέος και η ενέσιμη μεσοθεραπεία σε ουλές ακμής και χηλοειδείς ουλές που μεμονωμένα ή συνδυαστικά μπορούν να διορθώσουν σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το TrapTox, οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης στον τραπεζοειδή μυ, στο άνω τμήμα της πλάτης, που παρότι έγινε πρόσφατα γνωστό ως Barbie Botox για κοσμητικούς λόγους, για πιο κομψούς και λεπτοκαμωμένους ώμους, στην πραγματικότητα αποτελεί θεραπεία για την ανακούφιση του μυός όταν αυτός είναι πολύ σφιγμένος και προκαλεί πόνους στην πλάτη και τον αυχένα. Και φυσικά υπάρχει, όπως προαναφέραμε, η δυνατότητα αντιμετώπισης της υπεριδρωσίας με Botox.

Φυσική σαραντάρα ή κουρασμένη εικοσάρα; Εμφάνιση χολιγουντιανής σταρ ή εξωτικής ομορφιάς; Αποτελούν μερικά από τα διλήμματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Τα διλήμματα αυτά ανήκουν περισσότερο σε περασμένες δεκαετίες. Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Πριν από κάποια χρόνια οι ενέσιμες θεραπείες είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα, ιδίως όταν δεν τις εκτελούσαν δερματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί, όπως πρέπει, αλλά αισθητικοί, κομμώτριες ή ιατροί άλλων ειδικοτήτων. Σήμερα, τα υλικά που χρησιμοποιούμε και ο τρόπος που εφαρμόζουμε τις θεραπείες έχει εξελιχθεί τόσο που το αποτέλεσμά τους είναι απόλυτα φυσικό. Επίσης, έχουμε «εκπαιδευτεί» ως ιατροί, εννοώ στο σύνολό της η ειδικότητά μας, να λέμε «όχι» και να βάζουμε φρένο όπου χρειάζεται σε αυτά που ζητάνε οι πελάτες μας. Εξασφαλίζουμε έτσι ένα αρμονικό, ισορροπημένο και απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τη θεραπεία και το φύλο του ενδιαφερόμενου.

Botox & Fillers: Αναφέρατε σε πρόσφατη ημερίδα σας ότι είναι ένας κλάδος με συνεχή επέκταση. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε ποια είναι τα οικονομικά μεγέθη αυτών των κλάδων;

Η αγορά των ενέσιμων προϊόντων αισθητικής έχει ιστορικά αυξηθεί την τελευταία δεκαετία με ρυθμό λίγο μεγαλύτερο από 10% ετησίως. Η διευρυμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες (κυρίως μέσω αλυσίδων κλινικών αισθητικής και ιατρείων) και η αυξανόμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχουν επιταχύνει την παγκόσμια διείσδυση, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές. Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μεταβαλλόμενη στάση των καταναλωτών σχετικά με την ευεξία, την ομορφιά και την υγιή γήρανση έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την αποδοχή της αισθητικής, δημιουργώντας ζήτηση από νέες κατηγορίες ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών και των ατόμων νεότερης ηλικίας.

Ένα νέο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δερματικών ενέσιμων και βιοδιεγερτών συμβάλλουν επίσης στην επέκταση της αγοράς. Οι αναλυτές marketing εκτιμούν ότι η αύξηση των εσόδων σε διεθνές επίπεδο είναι τουλάχιστον 12% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με εκτενή έρευνα του 2021 σε 10.000 καταναλωτές και 500 επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου στις κυριότερες αγορές αισθητικής παγκοσμίως, η ετήσια αύξηση θα μπορούσε να φτάσει το 14%, εάν λάβουμε υπόψη ότι πλέον οι νέοι θέλουν να παραμείνουν νέοι και υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση από άτομα της γενιάς Gen Z.

Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πολλά προβλήματα σε θεραπείες ομορφιάς καθώς άτομα που δεν έχουν εξειδίκευση στην δερματολογία ή την πλαστική χειρουργική αναλαμβάνουν θεραπείες και πολύς κόσμος για λόγους οικονομικούς τους επιλέγει. Με την εμπειρία σας τόσα χρόνια τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε το κοινό για να μην αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε κίνδυνο στο μέλλον;

Πράγματι ακούμε όλοι για περιστατικά που, τουλάχιστον, μας λυπούν, για να μην πω ότι μας εξαγριώνουν, καθώς προκαλούν ένα σωρό προβλήματα αισθητικής και υγείας σε ανθρώπους που απλά δεν είχαν εκείνη τη στιγμή το σωστό κριτήριο επιλογής. Η ιατρική είναι λειτούργημα και εμείς στον όμιλο Cosmetic Derma Medicine την ασκούμε με απόλυτο σεβασμό στη φύση της και στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και απλές θεραπείες προσώπου και σώματος εάν δεν γίνουν από άτομο με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία μπορεί να αποβούν επικίνδυνες και να προκαλέσουν αλυσίδα προβλημάτων. Γι’ αυτό μία συμβουλή που θα έδινα στο κοινό που αναζητά ειδικούς για ενέσιμες -και όχι μόνο- θεραπείες θα ήταν να απευθύνεται σε κλινικές που δεν διστάζουν να δείχνουν αποτελέσματα από αληθινά περιστατικά και σε ιατρούς με διακρίσεις, με συμμετοχή και έντονη παρουσία σε διεθνή συνέδρια, κάτι που συνεπάγεται συνεχή ενημέρωση για την επιστήμη τους.

Επίσης, θα έλεγα ότι η πολύ χαμηλή τιμή μιας θεραπείας οφείλει να μας προβληματίσει… Στην πραγματικότητα, το κόστος μιας θεραπείας δεν πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο για την τελική επιλογή του ιατρού ή της κλινικής όπου θα απευθυνθούμε. Και κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: κάθε ενέσιμη θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο και έμπειρο γιατρό, δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό, όπως ορίζει η Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία. Αυτό εξασφαλίζει άρτια γνώση της ανατομίας, ασφαλή εφαρμογή και το αναμενόμενο, καλό αποτέλεσμα.