Skip to main content

Δήμαρχος Άη Στράτη στο NaftemporikiTV: Πράσινο νησί με τη χρήση κατά 85% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Άγιος Ευστράτιος: Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας σε ηλεκτρισμό και θερμότητα

Συνέντευξη στην εκπομπή In Business της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε η Μαρία Κακαλή, Δήμαρχος Αη Στράτη για το νησί της το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας σε ηλεκτρισμό και θερμότητα. Μια προσπάθεια άνω των 10 ετών για να γίνει ο Αη Στράτης ενεργειακά αυτόνομο πράσινο νησί με τη χρήση κατά 85% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φτάνει στην ολοκλήρωσή της στις αρχές του 2024.

Η κα. Κακαλή ανέφερε ότι «Έχουν τοποθετηθεί οι ανεμογεννήτριες, το πάρκο φωτοβολταικών έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης, κατασκευάζεται αυτήν την περίοδο ο υβριδικός σταθμός, έχει ολοκληρωθεί ο σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αναμένουμε σύντομα και την προμήθεια των ηλεκτρικών οχημάτων και έχει ολοκληρωθεί και η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτηρίων, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι βασικός εταίρος όλης αυτής της προσπάθειας και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των έργων, αρχές του 24 γυρνάμε το κλειδί για να αρχίσει να λειτουργεί το έργο αυτό».

Μέσα στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με τη δήμαρχο «το συγκεκριμένο έργο αν και πιλοτικό θέλουμε να λειτουργήσει σωστά και θα μπορέσει να λειτουργήσει και ως βασικός πυλώνας για να γίνει παράδειγμα και σε άλλους τόπους της Ελλάδας».

Οι 250 κάτοικοι του νησιού συζήτησαν και ενημερώθηκαν κατευθείαν από τους ειδικούς στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου και όλοι με πολύ χαρά συμμετείχαν στην προσπάθεια. «Στόχος μας είναι η τιμή τουλάχιστον για τη θερμική ενέργεια να είναι ανταγωνιστικότερη με την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε να δουλεύει, να έχουμε δεδομένα, να τα συλλέξουμε και να πάμε στους αρμόδιους φορείς για τις τιμές πώλησης.» ανέφερε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος Αη Στράτη.