Skip to main content

Προειδοποιήσεις επιστημόνων: Βλέπουν «ημι-δυστοπικό» μέλλον με αύξηση θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς

Estacion Biologica de Donana (EBD-CSIC)/ Handout via REUTERS

Μιλούν για καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα

Απαισιόδοξοι για το μέλλον του πλανήτη εμφανίζονται πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες, οι οποίοι αναμένουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2,5 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τους διεθνώς συμφωνημένους στόχους και προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων, όλοι μέλη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 2,5 βαθμούς Κελσίου παγκοσμίως σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ σχεδόν οι μισοί αναμένουν τουλάχιστον αύξησή της κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Μόλις το 6% εκτιμά ότι το διεθνώς συμφωνημένο όριο (1,5 β.) θα τηρηθεί.

Πολλοί από τους επιστήμονες μιλούν για ένα «ημι-δυστοπικό» μέλλον, με λιμούς, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, με φόντο καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες πολύ μεγαλύτερης έντασης και συχνότητας σε σύγκριση όσα έχουμε ήδη δει. Πολλοί εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τον Guardian, δηλώνουν αποκαρδιωμένοι, εξοργισμένοι και φοβισμένοι από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν παρά τα σαφή επιστημονικά δεδομένα

«Μεγάλη κοινωνική αναστάτωση τα επόμενα 5 χρόνια – Η παραγωγή τροφίμων θα διαταραχθεί»

«Πιστεύω ότι οδηγούμαστε σε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η Γκρέτα Πεκλ από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. Η ίδια έκανε λόγο για ακραία γεγονότα, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή τροφίμων θα διαταραχθεί. «Δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη απόγνωση για το μέλλον» πρόσθεσε.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι η μάχη για το κλίμα πρέπει να συνεχιστεί, παρά την αύξηση της θερμοκρασίας. Ο Πίτερ Κοξ από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή δεν θα γίνει ξαφνικά επικίνδυνη στον 1,5 βαθμό Κελσίου – είναι ήδη. Και δεν θα τελειώσει το παιχνίδι αν περάσουμε τους 2 βαθμούς, κάτι που μπορεί κάλλιστα να συμβεί».

Από την πλευρά του, ο Τζέσι Κίναν από το Πανεπιστήμιο Τουλέιν στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή», με τη Νάταλι Χίλμι από το Επιστημονικό Κέντρο του Μονακό, η οποία αναμένει άνοδο 3 βαθμών, να συμφωνεί πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε κάτω από 1,5 β.».

Copernicus: «Άνευ προηγουμένου» θερμοκρασίες τον Απρίλιο – Τα αρνητικά ρεκόρ συνεχίζονται

«Περιμένω ένα ημι-δυστοπικό μέλλον»

Ειδικοί επεσήμαναν ότι είναι κρίσιμης σημασίας πλέον οι μαζικές προετοιμασίες για την προστασία των πολιτών από κλιματικές καταστροφές. «Ανησυχώ εξαιρετικά για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε η Λετίσια Κοτρίμ ντα Κούνια από το Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο. Πιο απαισιόδοξοι, σύμφωνα με τον Guardian, εμφανίζονται οι νεότεροι επιστήμονες.

Οι ειδικοί αποδίδουν την αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. «Περιμένω ένα ημι-δυστοπικό μέλλον με πόνο και ταλαιπωρία για τους ανθρώπους του νότου», ανέφερε ένας Νοτιοαφρικανός επιστήμονας, ο οποίος επέλεξε να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με τον Guardian.

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Στους 85 οι νεκροί από τις πλημμύρες – 130 αγνοούμενοι