Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει 24 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία

Εκτός από περιβαλλοντικές θα υπάρξουν και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις

Καθημερινά κάνουν την εμφάνιση τους μελέτες που παρουσιάζουν τις επιπτώσεις που βιώνει αυτή την στιγμή ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή και υποδεικνύουν πιθανές μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο κοντινότερο ή πιο μακρινό μέλλον.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή τις επόμενες τρεις δεκαετίες εξετάζοντας ανάμεσα στα άλλα τι θα συμβεί στον τομέα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κοστίσει στον κόσμο έως και 24 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 36 χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέχρι το 2060 οι οικονομικές αναταραχές θα έχουν «διαρρεύσει» σε πολλαπλούς κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η παραγωγή τροφίμων και η υγειονομική περίθαλψη. Τα κύματα καύσωνα που προκαλεί τεράστια προβλήματα στη γεωργία θα κοστίσουν στη βιομηχανία τροφίμων εκατοντάδες δισεκατομμύρια ενώ οι πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα απαιτήσουν την κατασκευή δαπανηρών νέων υποδομών.

Θα εκτοξευτεί το κόστος υγείας για τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που θα υποφέρουν από έκθεση στη ζέστη ενώ οι στάσεις εργασίας όταν θα υπάρχουν έντονοι καύσωνες σε πολλούς κλάδους θα προκαλούν οικονομικές ζημιές στις εταιρείες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν ξηρασίες, πυρκαγιές, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πιο έντονους καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τροπικές καταιγίδες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις τέτοιων γεγονότων θα μεταπηδούν από τη μια βιομηχανία στην άλλη επειδή είναι όλα αλληλένδετα.

Εάν οι χώρες που βασίζονται στον τουρισμό γίνουν πολύ ζεστές ή υποστούν καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως πλημμύρες, οι τουρίστες θα είναι λιγότερο διατεθειμένοι να τις επισκεφτούν κάτι που θα βλάψει την οικονομία τους. Οι βιομηχανίες μιας χώρας που εξαρτάται από τον τουρισμό περιλαμβάνουν τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τις ασφάλειες, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε σύμφωνα με τη μελέτη να κοστίσει στην Ευρώπη έως και ένα τρισ. ευρώ έως το τέλος του αιώνα.
Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν ο καθηγητής Ντάμπο Γκουάν στο Πανεπιστήμιο Bartlett School of Sustainable Construction του University College του Λονδίνου ο οποίος χαρακτήρισε τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «συγκλονιστικές».

«Αυτές οι απώλειες χειροτερεύουν όσο περισσότερο θερμαίνεται ο πλανήτης και όταν συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, δείχνει πόσο παντού βρίσκεται σε οικονομικό κίνδυνο», είπε.

Naftemporiki.gr