Skip to main content

ΟΗΕ: Το δυστοπικό μέλλον είναι ήδη εδώ

Φωτ. REUTERS/Denis Balibouse

O Ύπατος Αρμοστής παρέθεσε επίσης έναν μακρύ κατάλογο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο

Η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλές χώρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ, τονίζοντας την ανάγκη να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία όσων «λεηλατούν το περιβάλλον μας».

«Δεν χρειαζόμαστε άλλες προειδοποιήσεις. Το δυστοπικό μέλλον είναι ήδη εδώ» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η κλιματική αλλαγή βυθίζει εκατομμύρια ανθρώπους στον λιμό. Καταστρέφει ελπίδες, ευκαιρίες, σπίτια και ζωές».

Ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ στάθηκε στην ανάγκη επείγουσας δράσης. «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το πραγματικό ερώτημα είναι: τι μας εμποδίζει;» είπε μετά την αποτυχία των G20 το Σαββατοκύριακο να διατυπώσουν μια κοινή έκκληση για έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Τουρκ τάχθηκε υπέρ μιας «ταχείας» εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ -καθώς οι κλιματικές αλλαγές εντείνουν τις πληθυσμιακές μετακινήσεις- ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε «την αδιαφορία» απέναντι στην τραγωδία των μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στις μεταναστευτικές οδούς.

Πλημμύρες: Γιατί η κακοκαιρία Daniel ήταν τόσο καταστροφική

«Έχω σοκαριστεί από την αδιαφορία που παρουσιάζεται απέναντι σε τουλάχιστον 2.300 ανθρώπους που έχουν κηρυχθεί νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μεσόγειο φέτος», είπε τονίζοντας ότι πολλοί περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους αλλού στον κόσμο.

Στιγμάτισε έτσι τις καταστάσεις «κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, όπου οι απελάσεις και οι επιταχυνόμενες διαδικασίες επιστροφών εγείρουν σοβαρά ερωτήματα», καθώς και «στα σύνορα του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι υπηρεσίες μου ζητούν επειγόντως διασαφηνίσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς για δολοφονίες και κακομεταχειρίσεις».

Ο Ύπατος Αρμοστής κατήγγειλε εξάλλου «τα ψέματα και την παραπληροφόρηση» που, χάρη στις νέες τεχνολογίες, «παράγονται μαζικά και διασπείρουν το χάος και τη σύγχυση, αρνούνται την πραγματικότητα και διασφαλίζουν πως κανένα μέτρο -που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ελίτ- δεν λαμβάνεται». Ως προς αυτό «η πιο προφανής περίπτωση είναι η κλιματική αλλαγή», είπε.

Στην ομιλία του ο Ύπατος Αρμοστής παρέθεσε επίσης έναν μακρύ κατάλογο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, επικρίνοντας πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων την Κίνα και το Ιράν. Τάχθηκε επίσης υπέρ της διεξαγωγής διεθνούς έρευνας για την έκρηξη, πριν από τρία χρόνια, στο λιμάνι της Βηρυτού, εκφράζοντας λύπη για το ότι «δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη», ενώ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος για την κλιμάκωση της βίας» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters