Skip to main content

Σήμερα στα Χανιά το 1ο φόρουμ της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά»

Του Κώστα Δεληγιάννη

Παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Επιτρόπου Ενέργειας Miguel Arias Cañete, πραγματοποιείται σήμερα στα Χανιά το πρώτο φόρουμ της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», η οποία έχει στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης των νησιωτικών περιοχών της “Γηραιάς Ηπείρου” σε πιο “πράσινες” τεχνολογίες κάλυψης των ενεργειακών αναγκών τους. Η έναρξη της πρωτοβουλίας έγινε τον Μάιο, με την υπογραφή της πολιτικής διακήρυξης στη Βαλέτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 κράτη-μέλη της Ένωσης.

Με την εκδήλωση στα Χανιά, ξεκινά ο διάλογος για τον τρόπο επίτευξης ενός νέου ενεργειακού μοντέλου, ο οποίος θα βοηθήσει τα νησιά να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ενέργειας, αξιοποιώντας καλύτερα τις ΑΠΕ και υιοθετώντας πιο σύγχρονα και καινοτόμα ενεργειακά συστήματα. Με αυτό τον τρόπο, θα περιορισθεί και το ενεργειακό κόστος, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και θα ελαττωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Επιπλέον, στόχος είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες, αλλά και πηγές χρηματοδότησης.

Αν και η πρωτοβουλία αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών νησιών, τα οποία υπερβαίνουν τα 2.700, είναι προφανές ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς το σύνολο των νησιών του Αιγαίου ηλεκτροδοτούνται ακόμη με μονάδες που καταναλώνουν πετρέλαιο. Κάτι που, εκτός από τα προβλήματα τοπικής ρύπανσης που προκαλεί, “μεταφράζεται” και σε ένα ετήσιο κόστος 500-800 εκατομμυρίων ευρώ. Τη στιγμή, μάλιστα, που το Αιγαίο διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο δυναμικό ΑΠΕ, συνολικής ισχύος πάνω από 10.000 MW, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο.

Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν πρόεδροι τοπικών κυβερνήσεων, εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, Ο.Τ.Α. και άλλοι φορείς από όλη την Ευρώπη, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dominique Ristori, θα συντονίσουν τη θεματική για την απεξάρτηση των ευρωπαϊκών νησιών από τον άνθρακα. Επίσης, έχει προγραμματισθεί μία θεματική για τη χρηματοδότηση ανάλογων πρότζεκτ, όπως και μία ενότητα όπου θα παρουσιασθούν βέλτιστες πρακτικές και πιλοτικά έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί.