Skip to main content

Χιλή: Απόρριψη σχεδίων για νέο ορυχείο με στόχο την προστασία απειλούμενων πιγκουίνων

Η κυβέρνηση της Χιλής απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα σχέδια για ένα νέο έργο εξόρυξης σιδήρου και χαλκού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να προστατευθούν χιλιάδες πιγκουίνοι που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η τοπική επιχείρηση εξόρυξης Andes Iron σχεδίαζε να εξορύξει 12 εκατομμύρια τόνους σιδήρου και 150.000 τόνους χαλκού ετησίως στην περιοχή Κοκίμπο στα βόρεια της χώρας, καθώς και να κατασκευάσει ένα νέο λιμάνι για την αποστολή των μεταλλευμάτων.

Ωστόσο, η αρμόδια υπουργική επιτροπή αποφάνθηκε ότι το έργο δεν προσφέρει επαρκείς περιβαλλοντικές εγγυήσεις, ευθυγραμμίζοντας την απόφασή της με τις προειδοποιήσεις πληθώρας περιβαλλοντικών ομάδων.

«Τα μέτρα αντιστάθμισης της ζημιάς στο περιβάλλον ήταν ανεπαρκή και δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την προστασία των απειλουμένων ειδών, όπως ο πιγκουίνος του είδους Humboldt», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής, Μαρσέλο Μένα.

«Δεν είμαστε ενάντια στην οικονομική ανάπτυξη ή τα έργα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά αυτά θα πρέπει να προσφέρουν τις κατάλληλες λύσεις για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που θα έχουν», πρόσθεσε ο υπουργός.

Το Κοκίμπο βρίσκεται νότια από τα τρία νησιά που αποτελούν το εθνικό καταφύγιο που φιλοξενεί πολλά είδη άγριας πανίδας, συμπεριλαμβανομένου του απειλούμενου πιγκουίνου Humboldt, που διακρίνεται από ροζ κύκλους γύρω από τα μάτια του και μια μαύρη λωρίδα στο στήθος του, και εμφανίζεται μόνο στη Χιλή και το Περού. Εκτιμάται ότι αρκετές χιλιάδες πιγκουίνοι ζουν σήμερα στο καταφύγιο.

Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 31,8% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων σύμφωνα με έρευνα του 2013 της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.