Skip to main content

Ισραήλ: Τεχνολογία μετατρέπει άχρηστο διοξείδιο του άνθρακα σε αέριο καύσιμο

Ένα ισραηλινό start-up αναπτύσσει μια τεχνική που θα του επιτρέψει να αξιοποιεί το κοινό διοξείδιο του άνθρακα μετατρέποντάς το σε ένα χρήσιμο μείγμα αερίου καυσίμου, το «αέριο σύνθεσης», το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μετατραπεί σε μεθανόλη.

Η τεχνολογία της NewCO2Fuels βασίζεται σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Βάιτσμαν του Ισραήλ και οι οποίες έδειξαν ότι το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, να διαχωριστεί σε μονοξείδιο και οξυγόνο, στο πλαίσιο μιας διεργασίας που οδηγεί στην παραγωγή του καυσίμου. Το ίδιο ινστιτούτο ανέπτυξε μια ηλιακή τεχνολογία που χρησιμοποιείται στη διεργασία παρέχοντας μια σταθερή πηγή θερμότητας.

«Η ιδέα είναι ότι παίρνουμε διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο απελευθερώνεται από βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο – μιλάμε για μια ποσότητα άνω των 30 δισεκατομμυρίων τόνων το χρόνο – και με τη χρήση πλεονάζουσας θερμότητας από τις βιομηχανίες το μετατρέπουμε σε χρήσιμο καύσιμο», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ντέιβιντ Μπάνιτ.

Η NewCo2Fuels, που μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής, ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία την πρώτη φάση των δοκιμών της τεχνολογίας της. Στόχος της είναι να πωλεί συστήματα, τα οποία θα εγκαθίστανται δίπλα σε εργοστάσια ή μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και θα συλλέγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μετατρέποντάς τις σε καύσιμο. Σύμφωνα με τον Μπάνιτ, η πρώτη πιλοτική εγκατάσταση θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στην Αυστραλία, με κόστος 50 εκ. δολαρίων.

Η NewCO2Fuels είναι μία από τις πολλές επιχειρήσεις μπαταριών, βιοκαυσίμων κ.α. που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση του Ισραήλ σε μια προσπάθεια η χώρα να μετατραπεί σε «ενεργειακό κέντρο που διαθέτει την τεχνογνωσία και τη βιομηχανία», όπως δήλωσε συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάου. Παράλληλα το Ισραήλ επιχειρεί να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο στις μεταφορές και να αξιοποιήσει τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου του.