Skip to main content

Η Κίνα πρωταθλήτρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Κίνα μόνη της αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αύξησης των ΑΠΕ

Νέο ρεκόρ στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατέγραψε η Κίνα το 2023, καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αύξησης των ΑΠΕ,  σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών (Irena).

Η έκθεση αναφέρει ότι πέρυσι προστέθηκαν παγκοσμίως νέες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος  473 γιγαβάτ (GW), που αποτελεί νέο ρεκόρ. Οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν πλέον μια συνολική ισχύ 3.870 γιγαβάτ, παγκοσμίως.

Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Ασία με μερίδιο 69% (326 GW). Η Κίνα μόνη της αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αύξησης των ΑΠΕ με 297 GW.

Άλλες περιοχές που σημείωσαν σημαντική επέκταση των ΑΠΕ ήταν η Μέση Ανατολή καταγράφοντας αύξηση 16,6%, ακολουθούμενη από Ευρώπη και την Ωκεανία με σχεδόν 10%.

Η Αφρική σημείωσε αύξηση της δυναμικότητάς της κατά 4,6%, φτάνοντας τη συνολική ισχύ των 62 GW.

Όσον αφορά τους τύπους ενέργειας, η εξέλιξη προήλθε κυρίως από την ηλιακή ενέργεια (+345,5 GW), η οποία αντιπροσώπευε το 73% της ανάπτυξης, φτάνοντας τα 1.419 GW.

Η αιολική ενέργεια, η οποία έρχεται μετά την ηλιακή, σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 13% (+116 GW), επίσης λόγω της Κίνας. Οι κινεζικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια συνέβαλαν επίσης στο 40% του ΑΕΠ της χώρας, το 2023.

Άνιση ανάπτυξη

Η έκθεση σημειώνει πάντως την «άνισα κατανεμημένη» ανάπτυξη των ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο, γεγονός «που υποδηλώνει μια τάση που απέχει πολύ από τον στόχο του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ως το 2030», με βάση τον στόχο που έθεσε η COP28 στο Ντουμπάι. «Αυτό αντανακλά ένα έντονο χάσμα με άλλες περιοχές, αφήνοντας τη μεγάλη πλειονότητα των αναπτυσσόμενων χωρών να υστερούν, παρά τις τεράστιες οικονομικές και αναπτυξιακές ανάγκες», σχολιάζει η Irena.

«Η πρόοδος δεν είναι αρκετά γρήγορη για να προσθέσουμε τα 7.200 GW που απαιτούνται τα επόμενα επτά χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού της υπερθέμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Φραντσέσκο Λα Κάμερα. Όπως λέει, είναι «επείγουσα η παρέμβαση και η διόρθωση της κατάστασης σε παγκόσμια κλίμακα», ιδιαίτερα στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, «πολλές από τις οποίες μένουν ακόμα πίσω σε αυτή την πρόοδο».

«Η πορεία προς τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 απαιτεί ενίσχυση θεσμών, πολιτικών και δεξιοτήτων», αναφέρει η Irena.